Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poslanici EU otkazali posetu Turskoj


Poslanici Evropske unije otkazali su danas posetu Turskoj nakon što je Ankara prethodno odbila da primi jednu predstavnicu Evropskog parlamenta zbog kritikovanja ponašanja Ankare nakon neuspelog državnog udara u julu ove godine, prenosi AFP.

"Turska je pristala da u posetu primi poslanika Elmara Broka, ali ne i Kati Piri zbog kritičkog stava prema Ankari", rekao je neimenovani izvor.

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da je predsednik Martin Šulc razgovarao sa poslanicima i odlučio da odloži posetu, sve dok se ne budu iskazalo poštovanje parlamentu.

"Brok i Piri su predstavljali Evropski parlament i ne možemo dopustiti da biraju sa kim će razgovarati", rekao je Šulc.

Prethodno, Šulc je razgovarao sa turskim premijerom Binali Jildirimom i ministrom zaduženim za EU Omerom Čelikom kojima je poručio da budu otvoreni za saradnju.

Predsednik odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Elmar Brok i skupštinski izveštač za Tursku Kati Piri došli su u Tursku kako bi razgovarali sa turskim zvaničnicima o opoziciji i organizacijama civilnog društva, sa ciljem da se obnovi politički dijalog.

Već duže vreme, Evropska unija je kritična prema odnosu Vlade Turske prema ljudskim pravima u Turskoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije odbacio kritike EU koja je postavila uslov Turskoj da ili promeni ponašanje prema protivnicima ili da do kraja godine odluči da li hoće u EU ili ne.

Formalni pregovori Turske i EU počeli su 2005. godine, ali su veoma sporo napredivali na tom putu.

XS
SM
MD
LG