Dostupni linkovi

Rusija ne priznaje Međunarodni sud u Hagu


Međunarodni krivični sud u Hagu
Međunarodni krivični sud u Hagu

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu.

Dokument je stupio na snagu danom njegovog potpisivanja, a navedeno je da je Putin naložio Ministarstvu inostranih poslova da o njegovoj odluci upozna generalnog sekretara UN.

Sud u Hagu “propustio je da postane istinski nezavisna i autoritativna međunarodna pravna institucija”, navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je njegov rad o neefikasan i jednostran u različitim forumima, izmedju ostalog i na Generalnoj skupštini UN i Savetu bezbednosti UN.

Zvanična Moskva navodi i da je tokom 14 godina rada MKS doneo samo četiri presude dok je potrošio preko milijardu dolara. Takodje, Rusija ne može biti indiferentna prema stavu Suda iz avgusta 2008. kada je, navodi se, režim gruzijskog predsednika Mihaila Saakašvilija napao Južnu Osetiju pri čemu su ubijeni ruski mirovnjaci ali je Sud optužbio južnoosetijske snage i ruske vojnike.

Glavni tužilac Suda u Hagu Fatou Bensouda izjavio je u ponedeljak po prvi put da višegodišnji sukob u Ukrajini treba razmotriti kao međunarodni oružani sukob Rusije i Ukrajine.

Rimski statut je međunarodni ugovor kojim je stvoren Međunarodni krivični sud u Hagu.Rusija ga je potpisala 2000.godine, ali ga nije ratifikovala kao ni Sjedinjene Američke Države.

Rimski statut Medjunarodnog krivičnog suda je medjunarodni ugovor kojim je taj sud osnovan i definiše jurisdikciju, strukturu i funkcije suda. Potpisivanje je počelo 17. jula 1998. godine, a Statut je stupio na snagu 1. jula 2002. godine, pošto ga je ratifikovalo 60 zemalja članica. Rusija je potpisala ali nije ratifikovala sporazum.

Članice MKS nisu ni SAD, ni Kina.

XS
SM
MD
LG