Dostupni linkovi

Devenport pozdravio dogovor o telekomunikacijama Beograda i Prištine


Sporazum bi trebalo da bude podsticaj za napredak u vezi ZSO i energetike: Majkl Devenport
Sporazum bi trebalo da bude podsticaj za napredak u vezi ZSO i energetike: Majkl Devenport

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je danas dogovor Beograda i Prištine o telekomunikacijama i ocenio da to treba da bude podsticaj za napredak u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i postizanju sporazuma u oblasti energetike.

"Pozdravljam sporazum u dijalogu Srbije i Kosova oko telekomunikacija", napisao je Devenport na svom tviter nalogu i dodao da to treba da "bude podsticaj za napredak u vezi ZSO i energetike".

EU saopštila je sinoć da su Beograd i Priština postigli dogovor o daljoj primeni sporazuma o telekomunikacijama potignutog 2013. godine i da će prema tom dogovoru Kosovo dobiti medjunarodni pozivni trocifreni telefonski broj.

Sporazum će omogućiti nesmetan rad "Telekoma Srbije" na Kosovu, a njegova se imovina prenosi na "MTS d.o.o", ćerku firmu "Telekoma" na Kosovu, navodi se u saopštenju i dodaje da će MTS dobiti i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

EU koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, navela je da bi do 28. novembra trebalo da budu završeni dokumenti koji se odnose na projekat licence, prenos i registraciju sredstava, a ako se obe strane slože Srbija bi trebalo 3. decembra da Medjunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) uputi predlog o broju koji bi bio dodeljen Kosovu.

ITU će 15. decembra dodeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi medjunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu - 381,377,386 biti izbačeni iz upotrebe.

XS
SM
MD
LG