Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan: Moguć referendum o pristupanju Turske EU


Predsednik Turske, Redežep Tajip Erdogan, optužio je Brisel da želi da odvrati Ankaru od procesa priključenja Evropskoj uniji (EU) i najavio mogućnost raspisivanja referenduma o tome.

"EU traži način da nas primora da se povučemo iz procesa pristupanja. Ako nas ne žele, treba da znaju da ni naše strpljenje nije beskonačno i da ćemo i mi, kao Velika Britanija, o tome pitati svoje gradjane", rekao je Erdogan u intervjuu turskom dnevnom listu Hurijet (Hurriyet).

Ta izjava usledila je u jeku tenzija u odnosima Turske i EU, pojačanih posle pokušaja vojnog udara 15. jula i čistki koje su vlasti u Ankari potom sprovele.

Hapšenje i otpuštanje nekoliko desetina hiljada ljudi osumnjičenih za umešanost u puč izazvalo je oštre kritike brojnih turskih saveznika na Zapadu.

U poslednjih nekoliko nedelja, turske vlasti su uhapsile više pripadnika prokurdske opozicije i novinara, što je obrazloženo borbom protiv osumnjičenih organizatora puča.

"Neki traže da ukinemo vanredno stanje. Zašto bismo ga sada ukidali?", rekao je Erdogan za Hurijet.

On je potvrdio da će se ponovo uvesti smrtna kazna ako parlament donese takvu odluku, uprkos kritikama iz Brisela.

Evropska komisija je u izveštaju objavljenom u sredu kritikovala Tursku zbog "nazadovanja" u ispunjavanju uslova za priključenje EU, naročito u pogledu slobode medija i pravne države.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je u četvrtak da se Turska "svakog dana udaljava od Evrope".

Pregovori Ankare i Brisela o pristupanju Turske EU zvanično su počeli 2005. godine.

XS
SM
MD
LG