Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo izmeštanje spomenika Dimitriju Tucoviću sa Trga Slavija


Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića započelo je u nedelju rano ujutru, čime zvanično počinje i rekonstrukcija Trga Slavija, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

"Sklanja se ploča po ploča i svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirana. Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predviđenoj lokaciji između ovog trga i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Na taj način spomeniku će moći da se priđe i da se na dostojan način oda počast Dimitriju Tucoviću", rekao je Vesić.

Posmrtni ostaci utemeljivača socijaldemokratskog pokreta u Srbiji i velikog borca za prava radnika, uz sve državne i vojne počasti biće sahranjeni u Aleji velikana, na Novom groblju u Beogradu, najavile su gradske vlasti.

Dragan Baltovski, direktor "Pogrebnih usluga", čije su ekipe angažovane na ovom poslu, precizirao je da se posmrtni ostaci Tucovića nalaze tačno ispred spomenika, prema nacrtu iz 1949. kada su oni i preneti na trg.

Tokom radova na fontani, dodao je Vesić, neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu, napravljena je posebna organizacija saobraćaja kako bi se on odvijao što lakše.

Na Slaviji više neće biti autobuskih stanica i pešački prelazi će biti udaljeni od pedeset do sto metara od trga. Slavija će biti znatno protočnija jer, kako je istakao Vesić, preko nje dnevno prelazi 70 hiljada vozila.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG