Dostupni linkovi

Migranti i dalje na granici sa Hrvatskom


Grupa migranata, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, koja je u petak krenula iz Beograda pešice ka Hrvatskoj, stigla je do graničnog prelaza Šid.

Mediji sa lica mesta javljaju da migranti ne mogu da pređu granicu i da su sa hrvatske strane raspoređene policijske snage.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u Tovarniku da je bezbednosna situacija sa migrantima na tom graničnom prelazu sa Srbijom stabilna i da nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do većih problema, ali i poručio da će Hrvatska zaštiti svoju granicu od ilegalnih prelazaka.

Oprepić je granični prelaz Tovarnik posetio nakon što je u susedni Šid, na srpskoj strani granice, iz pravca Beograda dopešačila grupa migranata u nameri da uđu u Hrvatsku.

Upitan šta će biti sa migrantima koji čekaju na granici, on je rekao da će oni biti primljeni u prihvatilište u Šidu.

"Ako budu pokušali da pređu u Hrvatsku, mi ćemo to sprečiti, ali ima izgleda da će biti vraćeni u prihvatilište u Šidu", zaključio je Orepić.

Prema rečima portparola vukovarsko-sremske policije Domagoja Džigumovića, hrvatska policija nije zatvarala granični prelaz na Tovarniku, dodaje hrvatska agencija.

Grupa od oko stotinu migranata koja je pešice krenula ka granici sa Hrvatskom nalazi se u okolini Šida, a Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice rekao je tokom dana Tanjugu da su migranti odbili ponuđeni smeštaj u prihvatnim centrima.

"Oko stotinak migranata stiglo je do Tovarnika, blizu granice sa Hrvatskom, i dalje sa istim zahtevima - da pređu u Hrvatsku", rekao je Mišković.

On je naveo da su migranti napolju, na jednoj strani autoputa dodajući da niko nije prihvatio da ostane u bilo kom prihvatnom centru.

"Tamo je policija i ljudi iz Komesarijata. I dalje im nudimo smeštaj u centrima koji oni neće i ulazak u proceduru i ostaju pri svojim zahtevima da pređu u Hrvatsku", rekao je Mišković.

Migranti su ranije rekli da će na granici sa Hrvatskom čekati sve dok ne bude otvorena, a namera većine u toj grupi je da odu u Italiju ili Francusku.

Podsetimo da je početkom oktobra grupa migranata krenula ka graničnom prelazu sa mađarskom, ali su odustali zbog iscrpljenosti.

Takođe, u julu, grupa od oko 130 migranata je takođe peške otišla do Horgoša, gde su pet dana štrajkovali glađu.

XS
SM
MD
LG