Dostupni linkovi

Steinmeier: Malo se zna o Trumpovoj vanjskoj politici


Frank-Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova
Frank-Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier izjavio je u četvrtak da buduća američka administracija Donalda Trumpa mora brzo da definiše svoje stavove, jer su o njihovoj vanjskoj politici "otvorena mnoga pitanja".

On je za njemački nedeljniik Špigl (Der Spiegel) rekao da je nekoliko puta razgovarao s bivšim američkim državnim sekretarom Henry Kissngerom o tome kakva bi mogla biti vanjska politika novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa, ali da "čak ni on" nije mogao da odgovori.

"Mnogi su već pokušavali da sagledaju vanjskopolitičku doktrinu ili da makar nađu neku čistu i koherentnu poziciju izvan Trumpovih izjava, ali bez većeg uspjeha", kazao je Steinmeier.

Njermački ministar je dodao da ne može da predvidjeti da li će SAD ubuduće biti više ili manje vojno aktivne, niti da li će biti više ili manje uključene u krize u Siriji i Jemenu.

Ranije danas predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je novoizabranog američkog predsjednika Donlada Trumpa da Trump da razjasni stavove o NATO-u, globalnoj trgovini i klimatskim promjenama.

XS
SM
MD
LG