Dostupni linkovi

Premijer Rumunije: Podrška Srbiji ka EU, ne mijenjamo stav o Kosovu


Rumunski premijer Dačan Čološ
Rumunski premijer Dačan Čološ

Rumunija prepoznaje napredak Srbije na putu ka EU i nastaviće da je u tom procesu podržava, poručio je danas premijer Rumunije Dačan Čološ i naglasio da stav njegove zemlje po pitanju Kosova ostaje nepromenjen.

Čološ je, uoči današnjeg susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Temišvaru, u intervjuu za Tanjug rekao da je Rumunija od samog početka procesa evropskih integracija Srbije jedna od zemalja koje "najglasnije i najsnažnije" podržavaju evropske perspektive naše zemlje.

"Nastavićemo sa tom podrškom i nadamo se da će nova pregovaračka poglavlja uskoro biti otvorena. Prepoznajemo da Srbija napreduje na svom putu ka evropskim integracijama, kroz usvajanje i primenu reformi", istakao je on.

Rumunski premijer je istakao da je njegova zemlja spremna da sa srpskim prijateljima podeli svoje iskustvo i najbolju praksu, s obzirom na to da se, kako je naveo, Rumunija još jasno seća svog procesa pregovaranja sa EU i mnogih izazova koji ga prate.

Prema njegovim rečima, konkretna podrška odnosi se na studijske posete, radionice, programe obuke i drugo što se može pružiti uz pomoć Mobilnog fonda za vladine eksperte, koji se finansira kroz pomoć za razvojnu politiku Rumunije.

Čološ je rekao da su tema razgovora sa premijerom Vučićem predlozi za jačanje bilateralne saradnje u raznim sektorima, uključujući radnu snagu, unutrašnja pitanja, ekonomiju, položaj manjina, evropske integracije, trenutne izazove kao što je migracija i drugo.

XS
SM
MD
LG