Dostupni linkovi

Crna Gora: Evakuisano 350 Roma i Egipćana iz izbjegličkog naselja Riverside


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Najmanje 350 ljudi, uglavnom Roma i Egipćana, zbog poplave je evakuisano iz izbjegličkog naselja Riverside u opštini Berane.

Evakuisani su smješteni objekat "Celuloze", koji je juče pripremljen za prihvat osoba sa područja ugroženih poplavama koje su pogodile područje Berana.

Direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica i azilanata Željko Šofranac rekao je da su iz Podgorice dopremljeni ležajevi, dušeci, agregat, te da su nabavljene peći i isporučena hrana.

"Pogon 'Celuloze' adaptiran je za prijem ugroženih porodica iz naselja Riverside. Riječ je o najmanje 50 porodica sa 350 do 400 članova, među kojima je dosta djece. Jedan broj je smješten u privatne kuće, ali većina u objekat 'Celuloze' ", naveo je Šofranac.

On je dodao da su u saradnji lokalnom zajednicom, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, vladinim institucijama, UNHCR-om i Crvenim krstom uspjeli da obezbijede sve što je potrebno evakuisanima iz poplavljenog područja dok se ne stvore uslovi za njihov povratak.

Šofranac je posjetio i izbjeglička naselja u Andrijevici i Gusinju u kojima je situacija kritična.

"U Andrijevici je ugroženo 12 porodica sa 50 članova, ali zasad nema potrebe za evakuacijom. Ista situacija je i u Gusinju", istakao je Šofranac i dodao da se situacija prati, ali da se neće rizikovati već će stanovnike iz ugroženih područja na vrijeme prebaciti na sigurno.

XS
SM
MD
LG