Dostupni linkovi

Odnosi SAD i Rusije već su drugačiji, bez obzira ko uđe u Bijelu kuću


Autor: Mike Eckel (Priredila Mirjana Rakela)

U januaru 2013. neposredno prije nego je napustila dužnost američke državne tajnice Hillary Clinton je svom šefu dala nekoliko savjeta o odnosima sa Rusijom.

"Ukratko, rekla sam predsjedniku da nam predstoje teški dani i da će se naši odnosi s Moskvom prije pogoršati nego poboljšati", napisala je Clinton u svojim memoarima "Težak izbor".

I bila je u pravu: rusko-američki odnosi su se ubrzo pogoršali i nejasno je da li bi mogli krenuti nabolje.

Clinton bi mogla u Bijelu kuću u januaru, pokažu li se vjerodostojnim većina istraživanja javnosti.

No, ako njen protukandidat, republikanac Donald Trump, pobijedi – ostaje činjenica da su se iz temelja promijenili odnosi SAD - Rusija. Sada, kao što je bio za vrijeme Hladnog rata, Moskva je ponovo na ili pri vrhu dnevnog reda vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država.

"Naši odnosi su na mnogo nižoj razini nego što su bili u dugo, dugo vremena", rekao je Thomas Graham, bivši stručnjak za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost tijekom administracija Georga W. Busha u dvijetisućitima.

Obamina ponuda o"resetiranju" odnosa s Rusijom već od samog početka bila je na klimavim nogama, čak je naljepnica na velikom crvenom gumbu na koji je Clinton simbolično pristisnula, krivo prevedena kao "preopterećenje".

Gesta je došla sedam mjeseci nakon što je Rusija napala Gruziju i okupirala komad njenog teritorija. Ostale kontroverze, uključujući i ruski zakon okriminaliziranju gay "propagande" i američki zakon o uvođenju sankcija Rusima optuženima za kršenja ljudskih prava, dodatno su uvele napetosti u međusobnim odnosima.

No, do pravog loma je došlo 2014, kada je Moskva dala podršku ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, podržala proruske separatiste na istoku Ukrajine i anketirala ukrajinski poluotok Krim. Uslijedila je ruska podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, otpor zahtjevima međunarodne zajednice i SAD da Asad mora otići s vlasti, te učvršćivanje položaja Rusije na Bliskom istoku.

"Postoji stranački konsenzus da imamo značajan problem s Rusijom i ti su odnosi mnogo lošiji nego u prošlosti", ocjenjuje Graham, dodajući da ne "vidi nikoga u budućoj administraciji tko će biti spreman reći: Dobro, moramo resterirati odnose s Rusijom na jedan konstruktivan način".

Trump, građevinski poduzetnik iz New Yorka, više puta je ponavljao kako se divi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Tako je u septembru rekao da ruski predsjednik "dobro kontrolira svoju zemlju" i da je lider mnogo duže od Baracka Obame.

Lamentirao je i o izostanku suradnje Washingtona i Moskve po pitanju zajedničkih prijetnji, poput militantne "Islamske države" (IDIL) i terorizma.

"Imaću vrlo, vrlo dobre odnose sa Putinom, i vrlo, vrlo dobre odnose s Rusijom", rekao je u televizijskom duelu u spetembru.

(Video Clinton - Trump: Sumnjičenja oko Putina)

Clinton - Trump: Sumnjičenja oko Putina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Izjave su dobro primljene u Moskvi. Putin je za Trumpa izjavio da je "zanimljiva, talentirana osoba, bez ikakve sumnje", a prokremaljski mediji su razgovarali s Trumpom, ocrnjujući Clinton.

U međuvremenu su Trumpove veze s Rusijom došle pod povećalo javnosti. Bivši direktor njegove kampanje Paul Manafort je radio za Viktora Janukoviča, bivšeg predsjednika Ukrajine. Drugi savjetnik, Carter Page, navodno se sastajao sa dužnosnicima u Kremlju, uključujući i one koji su pod američkim sankcijama. Page je prošli mjesec napustio kampanju.

Clinton je jasno rekla da ima odlučan stav prema Rusiji. Njeni savjetnici su javno rekli da se jasno treba postaviti protiv akcija Moskve u Evropi, Ukrajini, Siriji i drugdje.

Stranački koncenzus

I prije optužbi o ruskom hakiranju i miješanju i u američke izbore, Clinton je jasno rekla da će voditi odlučniju politiku prema Moskvi.

"Ne možemo više samo plesati oko njih. Svi želimo da Putin modernizira svoju zemlju, okrene se prema Zapadu umjesto što se okreće prošlosti, ponaša kao car, ugrožava susjede i predstavlja se kao sila u Siriji i drugdje", rekla je Clinton i dodala tomu i činjenicu da raste dvostaranački koncenzus u Kongersu o tome kako je nužan odlučniji stav prema Rusiji.

Iz Moskve nema naznake o promjeni Putinovih agresivnih koraka prema Donbasu u Ukrajini, u Siriji, na Baltiku ili Crnom moru.

odnosi Putina i Hillary Clinton bili su zategnuti i prije nego se Putin vratio u Kremlj na svoj novi šestogodišnji predsjednički mandat 2012.
odnosi Putina i Hillary Clinton bili su zategnuti i prije nego se Putin vratio u Kremlj na svoj novi šestogodišnji predsjednički mandat 2012.

"Oni nastavljaju sa vojnim vježbama. Demonstriraju svoje vojne potencijale", kaže Graham.

"Ne vjerujem", ocjenjuje, "da će ispustiti Donbas iz svojih ruku, te konflikt žele koristiti kao sredstvo za pregovore".

Kao državna tajnica Clinton je provela Obaminu inicijativu o resetiranju odnosa. Tada je Dmitrij Medvedev čuvao predsjedničku fotelju za Vladimira Putina.

No, odnosi Putina i Hillary Clinton bili su zategnuti i prije nego se Putin vratio u Kremlj na svoj novi šestogodišnji predsjednički mandat 2012. Optužio ju je da je inicirala antivladine prosvjede u Moskvi nakon parlamentarnih izbora 2011. tokom kojih je bilo prijevara u korist vladajuće Putinove "Jedinstvene Rusije".

Pojedini ruski dužnosnici, ipak, vjeruju da je sve što je izgovoreno o odnosima s Rusijom dio predizborne kampanje, te da će nakon izbora biti otvoren put pragmatičnijim odnosima.

"Moramo čekati do kraja kampanje", ocijenio je Sergej Ivanov, bliski Putinov suradnik, koji je bio šef njegova ureda do augusta.

"Moramo čekati još par tjedana. Trebamo biti strpljivi", rekao je za Financial Times u oktobru.

Fjodor Lukjanov, analitičar, blizak ruskoj vladi, urednik časopisa "Rusija u globalnim poslovima" u komentaru početkom oktobra je napisao: "Bez obzira ko pobjedi, imaćemo barem vremena za predah".

No, uoči američkih izbora, Kremlj je povukao dva nuklearna dogovora s Amerikom, te nastavlja minirati mirovne pregovore u Siriji, podrškom Asadovoj vojsci i raketiranjem pobunjeničkog dijela Alepa.

Oštra glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je optužila Obaminu administraciju da vodi poltiku "spaljene zemlje" prema Rusiji, dok američki dužnosci ističu da je upravo to ono što Moskva radi ususret predsjedničkih izbora.

Lukjanov smatra da se kriza u odnosima između dvije zemlje ciklički ponavlja, te znatan dio krivnje za napetost svaljuje na Obamu, za kojeg je rekao kako nije izgradio osobni odnos s Putinom.

"Cikličko, korak po korak, pogoršanje situacije, došlo je do vrlo opasne ivice", napisao je Lukjanov i dodao: "Sada je pitanje kako će dalje ići tranzicija i prema čemu?".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG