Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Specijalni tužilac Švendiman u posjeti Beogradu i Prištini


Američki pravnik Dejvid Švendiman imenovan je 1. septembra za glavnog tužioca Specijalnog suda

Specijalni tužilac Dejvid Švendiman, koji je imenovan 1. septembra za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, stiže danas u petodnevnu posjetu Prištini i Beogradu.

Specijalni sud će se baviti istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima".

Švendiman će posjetiti Beograd i Prištinu "kako bi potvrdio odlučnost da ispuni svoj mandat na energičan i nezavisan način i potvrdi predanost u sprovođenju ovog procesa, ali neće ulaziti u detalje u vezi sa sadržinom same istrage", saopšteno je uoči posjete.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva sastaće se u Prištini sa predstavnicima kosovske vlade, tamnošnjim glavnim tužiocem, kao i sa predstavnicima Euleksa i međunarodne zajednice.

Tokom posjete Beogradu, Švendiman će se sresti sa zvaničnicima Vlade Srbije, predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine i sa predstavnicima međunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.

Američki pravnik Dejvid Švendiman imenovan je 1. septembra za glavnog tužioca Specijalnog suda, čije je formiranje Skupština Kosova odobrila u avgustu prošle godine, radiće u Hagu, a njegova vijeća činiće međunarodne sudije.

Švendiman je bio na čelu Specijalnog istražnog tima koji je formiran 2011. godine, kako bi vodio nezavisnu istragu o optužbama koje je Dik Marti iznio u izvještaju Savjeta Evrope o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000.

Formiranje Suda u Hagu, i pored Haškog suda i misije EULEX-a koja ima ovlašćenja za ovakve slučaje, nadležni u Hagu su obrazložili činjenicom za boljom zaštitom svjedoka i time da se radi o specifičnoj i osjetljivoj istrazi.

XS
SM
MD
LG