Dostupni linkovi

Kardinal Puljić: Ne verujem u nezavisnost suda u slučaju Orašje


Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić

Članovi Biskupske konferencije BiH, nakon dvodnevnog zasijedanja, zaključili su, između ostalog, da su pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini šutjele i zatvarale oči pred zločinima u Bosanskoj Posavini. Zbog toga je, kako su naveli, razumljivo da je nedavno hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO-a izazvalo ogorčenje i strah kod Hrvata koji žive na tom području.

Biskupi su naveli i da pored načela kako svi trebaju odgovarati za počinjene zločine, kao i da sudske institucije trebaju biti nezavisne, teško vjeruju u njihovu nezavisnost koje „zatvaraju oči pred zločinima progona, a optužuju i hapse zbog mogućeg zločina u odbrani“.

„Prolazio sam sva područja gdje su ljudi protjerani, poubijani i crkve popaljene. I jednostavno, iz Bosanske Posavine kao da se ništa nije dogodilo. Sada se optužuju, odjedanput, oni koji su se branili. Ne branim zločin, svaki zločin treba optužiti. Međutim, ovaj selektivni pristup zabrinjava. Izgleda da smo krivi što smo opstali u tom dijelu. Što stoji iza toga, ja ne mogu kazati. Ali, vrlo sam zabrinut da oni zločini koji su se stvarno stvarno tamo dogodili nikada nisu ukazani da treba za njih neko odgovarati“, poručio je vrhbosanski nadbisjkup kardinal Vinko Puljić.

XS
SM
MD
LG