Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CIK BiH: Postupak utvrđivanja odgovornosti u Stocu


Zgrada općine Stolac

Centralna izborna komisija BiH je odlučila pokrenuti postupak protiv svih članova izborne administracije u Stocu radi utvrđivanja eventualne odgovornosti zbog prekida izbornog procesa u tom gradu.

Postupak je pokrenut protiv predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor, kao i svih članova biračkih odbora.

Istovremeno, Centralna izborna komisija upokrenula postupak i protiv šest kandidata -Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića, Enisa Buzaljka, Bože Raguža i Harisa Baljića, zbog, kako je navedeno u saopštenju osnovane sumnje da su kao kandidati postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Na taj način su ometali i opstruirali izborni proces u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i koristili se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Zbog većih nepravilnosti i fizičkog obračuna u Stocu je 2. oktobra prekinut izborni proces na svim biračkim mjestima, a glasački materijal je povučen.

Policijska uprava Čapljina podnijela je nakon toga izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Mostar protiv Salmira Kaplana i još deset osoba iz Stoca "zbog uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Izborne komisije"

Inicijativa za Stolac je u srijedu održala proteste ispred zgrade CIK-a BiH, gdje su zatražili zakazivanje novih izbora u Stocu do 20. novembra.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici osudila je navode sa jučerašnjih protesta građana Stoca ispred sjedišta Centralne izborne komisije BiH na kojima su pojedini govornici članove Centralne izborne komisije BiH nazvali kriminalcima i optužili su Centralnu izbornu komisiju BiH da je podržala izborne prevare u Stocu.

XS
SM
MD
LG