Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vulin: Zatražena pomoć SAD u rasveljavanju pozadine pokušaja ubistva Vučića


Aleksandar Vulin, ministar za rad Vlade Srbije

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija zatražila pomoć SAD u rasvetljavanju pozadine pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića ili njegovog brata.

Vulin je novinarima kazao da su Srbija i SAD dve prijateljske zemlje i da nije tražio polemiku sa američkim ambasadorom u Srbiji Kajlom Skatom niti je na bilo koji način povezivao SAD sa ugrožavanjem života premijera.

"Samo sam ukazao da službenici ambasade SAD ne treba da daju svojim ponašanjem pogrešne signale o kvalitetu odnosa naših država", rekao je Vulin.

Ocenio je da je nezamislivo da bi službenici ambasade Srbije u Vašingtonu u izbornoj noći u toj zemlji podržavali opoziciju, ili da se nalaze na zabavi gde se čuju najgore pogrde na račun SAD.

"Takvi signali mogu nekog pogrešno da usmere da su naši odnosi toliko loši... Siguran sam da ni ambasada SAD to ne želi", rekao je Vulin.

Dodao je da sve što SAD očekuju od diplomata Srbije, to i Srbija očekuje od diplomata SAD.

Vulin je otkriće oružja u blizini porodične kuće premijera Srbije doveo juče u vezu sa Ambasadom SAD i rekao da je slučaj Jajinci počeo još u izbornoj noći, 24. na 25. aprila.

"Slučaj Jajinci je počeo izborne noći, kad je došlo do upada svih partija u Republičku izbornu komisiju, pokušaja da se izmene izborni rezultati i njihov odlazak kod američkog ambasadora Kajla Skata", rekao je Vulin na RTS-u.

On je dodao da je američki ambasador prethodno šest godina boravio u Moskvi i da odlično zna pravila diplomatije: u izbornoj noći ne prima vlast, ne prima ni opoziciju, ne meša se u to.

"I odmah sutradan Savamala počinje da bude glavna priča, govore i pišu kako će se režim ugušiti u krvi. Imate službenike američke ambasade koji idu na te proteste da ih čuju, a onda ga naše službe snime kako duva u pištaljku i kako aktivno učestvuje u tome", dodao je Vulin.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat danas nije želeo da komentariše Vulinove navode.

"Nemam reči, bilo je previše izjava, bolje bi bilo da se usredsredimo na činjenice u našim odnosima", rekao je Skat.

XS
SM
MD
LG