Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duraković podnio apelaciju Ustavnom sudu, podržale ga stranke iz FBiH


Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice i kandidat na lokalnim izborima održanim 2.oktobra

Advokat Ćamila Durakovića kandidata za načelnika Sreberenice, Nedim Ademović danas je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnio apelaciju i traži privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Općine Srebrenica, a u tome su ga dodatno podržali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH (SBiH).

U pismu podršku Ćamilu Durakoviću kao nezavisnom kandidatu za načelnika Općine Srebrenice, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Amer Jerlagić navode da nakon niza provokativnih i diskriminirajućih odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH i odluke Apelacionog vijeća Suda BiH u vezi izbora u Srebrenici, zauzimaju jasan stav.

"S obzirom na to da je Srebrenica područje na kojem je u periodu od 1992. do 1995. godine izvršen genocid nad Bošnjacima, a da je tokom izbora došlo do ozbiljnijih kršenja zakona, naša je obaveza, kao predsjednika stanaka stati u zaštitu prava na slobodne i fer izbore, kao i protiv bilo čije diskriminacije", navodi se u pismu podrške.

Predsjednici navedenih stranaka traže jasan stav međunarodne zajednice i OHR-a o ovim događajima, kao i zaštitu žrtava genocida na području Srebrenice na koje se, kako navode, vrši nedopustiv pritisak uključujući i uvrede od Vlade i Narodne skupštine Republike Srspke (NSRS) koje su svojom posljednjom odlukom odlikovale tvorce genocida i presuđene ratne zločince.

U Srebrenici je na loklanim izborima održanim 2. okobra, Mladen Grujičić osvojio 4.678 glasova, dok je Ćamil Duraković osvojio 3.910, glasova.

XS
SM
MD
LG