Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija: Ponovo odgođeno suđenje Zaevu


Zoran Zaev, lider SDSM ispred Osnovnog suda u Skoplju, nakon odlaganja suđenja u slučaju Puč, 01. novembra 2016.

U Osnovnom sudu u Skoplju ponovo je odgođeno suđenje u predmetu "Puč" za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, u kome je, između ostalih, optužen i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

Suđenje je odgođeno jer dvojica novoimenovanih porotnika nisu imala bezbjednosne serifikate.

Na odgađanje suđenja reagovala je specijalni javni tužilac Katica Janeva, koja je optužila sudiju Ljubinku Baševsku za zloupotrebu službenog položaja, budući da neopravdano godinu i po dana odgađa suđenje.

Prvo suđenje bilo je zakazano za 5. avgust prošle godine, a do sada je više puta odgađano.

Janeva je zatražila da se kao svjedok pozove bivši makedonski premijer, a sada lider vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

Osim Zaeva, za špijunažu u slučaju "Puč" optuženi su i bivši šef makedonske
tajne policije Zoran Veruševski i njegova supruga Sonja, te Đorđi Lazarevski i Branko Palifrov.

Prema optužnici, Zaev je tajnim materijalima ucjenjivao makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i tražio od njega da podnese ostavku, kao i da bude formirana tehnička vlada koja bi zatim organizovala prijevremene parlamentarne izbore.

Slučaj "Puč" dodatno je pogoršao tešku političku situaciju u Makedoniji.

Desetak dana nakon što je makedonski MUP podnio krivičnu prijavu za "Puč", Zaev je počeo da objavljuje prisluškivane telefonske razgovore Gruevskog, koga optužuje da je posredstvom Direkcije za bezbjednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije.

Specijalno tužilaštvo, koje je formirano na bazi dogovora političkih lidera o prevazilaženju političke krize, do sada je podnijelo više optužnica.

XS
SM
MD
LG