Dostupni linkovi

Hrvatska zabrinuta zbog hapšenja u BiH


Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost današnjim uhićenjima desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine, među kojima je i umirovljeni general HVO Đuro Matuzović.

"Putem Veleposlanstva RH u Sarajevu kontaktirane su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini te su zatražene cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. Veleposlaniku RH u Bosni i Hercegovini Ivanu Del Vechiu ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Republike Hrvatske koji su danas uhićeni u Orašju", izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine uhićena su danas pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je tijekom dana iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu o ovom slučaju.

Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine.

Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG