Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Srbija neće spuštati 'crvene linije'


Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da niko iz Vlade Srbije nikada nije prihvatio da se u dijalogu sa Prištinom razgovara o priznavanju nezavisnosti Kosova i poručio da Srbija neće spuštati svoje "crvene linije" niti pristati na članstvo Kosova u organizacijama UN.

"Važno je da mi sami ne spuštamo naše 'crvene linije', već da budemo konstruktivni. Podržavamo dijalog sa Prištinom, tu mora nešto da se dešava, ali neko hoće kroz dijalog sa Prištinom da zlobopotrebljava našu konstruktivnost i da uradi nešto što ne može bez našeg prisustva", rekao je Dačić za TV "Pink".

On je za ultimatum i ucjene sa prištinske strane, kao i četiri tačke i izjave kosovskog ministra za dijalog Edite Tahiri, rekao da su "to sve prazne priče" i da "oni mogu to da okače na oglasnu tablu u kosovskoj Skupštini".

"To je lokalni bezobrazluk koji koristi za smirivanje nekih političkih duhova u Prištini. Ipak, dobro je što se ovo pojavilo da bi ljudi videli sa kakvim se mi stvarima suočavamo kada pregovaramo", naveo je Dačić.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je naveo da je ideja da na Kosovu budu prisutne institucije Srba sa Kosova i da se kosovski Albanci ne bi bunili da je to zamišljeno da bude na nivou nevladine organizacije.

"Oni se plaše svake klice srpskog organizovanja i više bi voleli da Srbi budu razjedinjeni", naveo je Dačić.

Kada je riječ o pregovaračkom poglavlju 35, Dačić je rekao da EU sada tvrdi da nema napretka dok se ne riješi pitanje telekomunikacija.

XS
SM
MD
LG