Dostupni linkovi

Tači: Neprihvatljivo da je samo Kosovu uskraćena vizna liberalizacija


Hašim Tači, predsjednik Kosova
Hašim Tači, predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači pozvao je u petak Evropsku uniju da što prije ukine vize građanima Kosova i omogući im da se slobodno kreću kroz Šengen zonu.

Tači je rekao da je neprihvatljivo da građani Kosova budu jedini kojima je uskraćeno pravo da se kreću bez visza kroz zemje EU.

On je na sjednici Vijeća za evropske integracije u Prištini, koji radi pri njegovom kabinetu, ocijenio da je Kosovo napravilo velike korake na putu pridruživanja EU, ali da nema opravdanja za to što su građanima Kosova i dalje potrebne vize za zemlje Šengen zone.

"Mi smo izabrani i imamo ustavne i moralne odgovornosti pred našim građanima da riješimo problem. Kao predsjednik zemlje smatram u potpunosti nepravednim ovaj pristup EU", rekao je Tači i dodao da "EU i njene članice nemaju nijedan jedini argument kako bi građane Kosova držale u izolaciji".

On je dodao da je svjestan da je vizna liberalizacija "talac" ratifikacije Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tači je dodao i da su na Kosovu vidljivi prvi rezultati potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je zbog toga potrebno da Vlada Kosova pokaže ozbiljnost u provođenju obaveza i reformi.

Predsjednik Vlade Kosova Isa Mustafa ocijenio je da će SSP postati još značajniji kada Kosovu budu ukinute vize i kada građani i biznismeni budu "ravnopravni u kretanju na tržištu EU".

XS
SM
MD
LG