Dostupni linkovi

Hrvatska postala članica Vijeća za ljudska prava UN-a


Pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović
Pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović

Republika Hrvatska je na izborima, održanima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, u petak, prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, na trogodišnje razdoblje od 2017.-2019. godine.

Hrvatska i Mađarska su uspjele da istisnu Rusiju iz Vijeća za ljudska prava nakon glasanja 193 članice UN i javnog protesta desetina nevladinih organizacija za ljudska prava.

Nekoliko sedmica prije glasanja oko 80 nevladinih udruga za ljudska prava tražilo je od članica UN diskavlificiranje Rusije zbog aktulene vojne kampanje u Siriji, iz Vijeća UN za ljudska prava koje broji 47 članica i čije je sjedište u Ženevi.

Izbor Hrvatske u ovaj forum predstavlja značajan uspjeh i rezultat je njenog međunarodno prepoznatog angažmana u promicanju plemenitosti ideje o zaštiti ljudskih prava – „za sve ljude, u svim okolnostima i bez diskriminacije“.

Hrvatska će, saopćeno je svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktualnim trendovima i izradi novih standarda u promicanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima.

Hrvatska će pridonijeti daljnjem osnaživanju i boljoj međusobnoj suradnji brojnih mehanizama Vijeća za ljudska prava te drugih tijela Ujedinjenih naroda, sa svrhom postizanja učinkovitog i pravovremenog odgovora na izazove današnjice u zaštiti i razvoju ljudskih prava.

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Opće skupštine UN-a 2006. godine, s mandatom jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava na globalnoj razini kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta. Članstvo obuhvaća 47 država.

XS
SM
MD
LG