Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Studija: Rašireni seksualni napadi na zastupnice


Ilustrativna fotografija

Seksualno maltretiranje, pa čak i nasilje nad zastupnicama u parlamentu je raširena pojava u svijetu, navodi se u izvješću globalne parlamentarne grupe.

U studiji Interparlamentarne unije koja je objavljena u vrijeme godišnje skupštine ove grupe u Ženevi, navodi se da je u istraživanju učestvovalo svega 55 zastupnica, ali da one predstavljaju parlamente iz cijelog svijeta.

Više od 80 posto anketiranih žena žalilo se da su doživjele određenu vrstu psihološkog ili seksualnog maltretiranja ili nasilja.

U izvješću se otkriva sa kakvim zlostavljanjem se suočavaju političarke diljem svijeta.

Jedna članica Europskog parlamenta rekla je da je primila više od 500 prijetnji silovanjem na Twitteru za samo četiri dana.

Druga žena iz Azije primila je prijetnje nasiljem upućene njenom sinu, sa podacima o njegovoj školi, razredu i uzrastu.

Od žena koje su učestvovale u istraživanju, 65,5 posto je izjavilo da su bile meta uvreda i korištenja lascivnog rječnika i mimike. U izvješću se navodi da su uvredljivi komentari muškaraca praktično svakodnevna pojava, javlja BBC.

U izvješću se zaključuje da veliki procenat seksualne diskriminacije, od ponižavajućeg i uvredljivog jezika, do maltretiranja i nasilja, sprječava mnoge žene da obavljaju svoje dužnosti sigurno i u slobodi.

XS
SM
MD
LG