Dostupni linkovi

Rusija će produžiti moratorijum na bombradovanje Alepa


General major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane
General major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane

Rusija će produžiti moratorijum na vazdušne napade ruske i sirijske avijacije na ciljeve u Alepu na deveti dan, saopštila je ruska vojska, ali su posmatrači i civina odbrana naveli da je grad ipak bio pod udarima proteklih dana.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general major Igor Konašenkov je rekao da ruski i sirijski avioni od prošlog utorka nijesu čak ni prilazili, a kamo li bomabradovali ovaj devastirani sirijski grad, od kada je Moskva suspendovala vazdušne udare.

Načelnik glavnog operacionog odsjeka Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj posebno je takođe obajvio da je moratorijum na vazdušne udare produžen.

Kako je rekao ruski i sirijski avioni nastaviće da budu na udaljnosti od oko 10 kilometra od Alepa.

Takođe je naglasio da humanitarni koridori ostaju otvoreni za evakuaciju civila i boraca iz tog sirijskog grada.

Međutim Sirijska opservatorija za ljudska parava kaže da su se napadi nastavili od kada je zatišje u borbama okončano u subotu, i da su napadi fokusirani na velike linije fronta, uključujući i jugozapad grada.

Ipak posmatrači navode da u proteklom periodu nije bilo smrti civila.

Ibrahim Abu al Latih iz Civilne zaštite na istoku Alepa kaže da su vazdušni udari i granatiranje pogađali pobunjenički dio grada u blizini linije fronta protekle sedmice.

U utorak su, prema navodima Opservatorije, vazdušni udari stigli sa zapadne strane izvan grada.

XS
SM
MD
LG