Dostupni linkovi

Sredinom novembra potvrda o Pelješkom mostu


Pelješki most treba povezivati Dubrovnik sa drugim dijelovima Hrvatske
Pelješki most treba povezivati Dubrovnik sa drugim dijelovima Hrvatske

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske očekuje da do sredine novembra dobije konačnu potvrdu tijela EU "Jaspers" o projektu saobraćajnog povezivanja južne Dalmacije, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta.

Nakon toga, trebalo bi da uslijedi još nekoliko koraka da Evropska komisija odobri projekat, prenose hrvatski mediji.

"Iako se navodila stopa sufinansiranja od 85 odsto, ističemo da je riječ o želji Hrvatske da dobije najvišu moguću stopu sufinansiranja, ali i da će to takođe biti jedan od elemenata odluke Evropske komisije", poručeno je iz Ministarstva.

"Jaspers" je tijelo EU za velike infrastrukturne projekte, koje ih ocjenjuje i donosi potvrdu o pripremljenosti projekta.

Pelješki most treba povezivati Dubrovnik sa drugim dijelovima Hrvatske. Sredstva za gradnju su osigurana, a izgradnja bi mogla trajati dvije i po do tri godine.

Prije nekoliko godina tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je da će BiH tužiti Hrvatsku svim međunarodnim sudovima ukoliko nastavi s gradnjom Pelješkog mosta.

Vlasti u Sarajevu ističu da se most ne može graditi bez pune saglasnosti dvije države i ne riješi pitanje pomorske granice u Neumskom zalivu.

Stručnjaci u BiH upozoravaju da bi most prelazio preko njenog unutrašnjeg mora i dijela koji vodi ovu zemlju u međunarodne vode.

XS
SM
MD
LG