Dostupni linkovi

Bivši šef DB-a svedočio na suđenju za ubistvo Ćuruvije


Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu
Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu

Nekadašnji zamenik šefa Resora državne bezbednosti (DB) MUP-a Srbije Milorad Bracanović izjavio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da je od bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića čuo da je novinara Slavka Ćuruviju ubio Luka Pejović.

Bracanović, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio načelnik Odeljenja za kontraobaveštajne, obaveštajne i bezbednosne poslove Jedinice za specijalne operacije (JSO), rekao je na suđenju za ubistvo Ćuruvije da je Mihajlović to rekao na jednom od sastanaka s načelnicima svih uprava (policije i DB-a).

Na pitanje sudije Snežane Jovanović ko je sve prisustvovao sastanku i kada je održan, Bracanović je rekao da su bili prisutni svi načelnici uprava, a da je sastanak održan 2001. ili 2002. godine.

On se setio da su sastanku prisustvovali i tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Radovana Knežević i načelnik Resora javne bezbednosti (Sreten) Lukić.

Bracanović je rekao da su na sastancima koje je Mihajlović držao, ubistvo Ivana Stambolića, zločin na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ćuruvije uvek bile teme i da je Mihajlović uvek pitao do čega se došlo u istrazima.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014.

XS
SM
MD
LG