Dostupni linkovi

Šef Pentagona u Bagdadu na razgovorima o ofanzivi na Mosul


Ashton Carter
Ashton Carter

Američki tajnik odbrane Ashton Carter je doputovao u subotu u Bagdad, u nenajavljenu posjetu, da bi razgovarao o toku ofanzive iračkih snaga protiv militantne grupe Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u Mosulu, rekao je novinar agencije AFP.

U toku jednodnevnog putovanja, šef Pentagona treba da se susretne s vojnim šefom antimilitantne međunarodne koalicije američkim generalom Stephenom Townsendom i iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem.

Ashton Carter bi trebalo da ustanovi stanje operacija koje su u toku oko Mosula (na sjeveru), posljednjeg uporišta IDIL-a u Iraku, i da se "vrati na neophodne napore" kako bi se drugi po veličini grad u Iraku vratio u normalan život nakon njegovog osvajanja.

"Bit će veliki posao u vezi obnove i stabilizacije", rekao je šef Pentagona novinarima koji su ga pratili, te dodao da je ključno da ovi napori "ne kasne u pogledu vojnih napora" koji su u toku.

Carter pokušava olakšati sporazum između Ankare i Bagdada o učešću turskih trupa u bici za Mosul, čemu se iračka vlada trenutno protivi i koja je započela "trvenja" između dva glavna grada.

Šef Pentagona je ocijenio u petak da postoji principijelni sporazum među stranama za jedno takvo učešće, ali treba još definirati "praktične modalitete".

XS
SM
MD
LG