Dostupni linkovi

Vlada Kosova Ustavnom sudu: Sprečiti likvidaciju Trepče


Trepča
Trepča

Vlada Kosova u utorak se obraća Ustavnom sudu da prekine sve procedure za likvidaciju preduzeća Trepča.

To je za RSE potvrdio Besnik Beriša, spoljni pravni savetnik premijera, Ise Mustafa.

“Vlada Kosova će u toku radnog vremena predati zahtev za odgovor na već podneti zahtev poslanika Slava Simića i ostalih iz Sprske liste, kako bi se usprotivili njihovim tvrdnjama. Takodjer od suda ćemo zatražiti da po službenoj dužnosti odredi privremenu meru za suspenziju svih procedura u vezi likvidacije Trepče, do donošenja odluke po ovom pitanju“, naglasio je Beriša.

Srpska lista se prošle nedelje obratila Ustavnom sudu Kosova sa zahtevom za ocenu ustavnosti usvojenog Zakona o Trepči.

Po rečima predsednika Srpske liste, poslanika Slavka Simića, usvajanjem ovog zakona prekršene su mnoge odredbe Ustava i Pravilnik o radu Skupštine.

Poslednji rok za podnošenje zahteva Ustavnom sudu Kosova za izvršnu vlast a o određivanju privremene mere u vezi likvidacije Trepče ističe upravo u utorak.

Prema Ustavu Kosova, dok god je procedura u postupku pred Ustavnim sudom, sam sud može privremeno prekinuti primenu spornog postupka ili zakona dok ne donese odluku, ukoliko smatra da primena takvih spornih zakona može uzrokovati nepopravljivu štetu.

Po ranijoj odluci Posebne komore Vrhovnog suda Kosova, pravno pitanje Trepče je trebalo da se reši pre 1. novembra, u suprotnom, preduzeće bi otišlo u likvidaciju.

XS
SM
MD
LG