Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iračke i kurdske snage napreduju prema Mosulu


Iračke kurdske jedinice pešmerge istočno od Mosula u ofanizivi na IDIL, 17. oktobra 2016.

Snage iračke vlade potpomognute kurdskim borcima su u ofanzivi prema gradu Mosulu, koji je drugo najveće uporište militanata "Islamske države" (IDIL) od juna 2014. godine

UN su izrazile zabrinutost zbog civila koji se nalaze u području gdje se vode borbe, koje bi mogle potrajati i nekoliko mjeseci. BBC reporterka se nalazi s kurdskim tenkovskim jedinicama, koje napreduju prema istoku. Oni se nalaze na oko 300 metara od položaja IDIL-a.

Kurdi su oslobodili nekoliko sela u prvim satima operacije, koja je počela rano jutros. Kada je napad počeo, kurdski general je za BBC izjavio: "Ako poginem danas, poginut ću sretan jer sam uradio nešto za svoj narod".

Izvor iz iračke vojske je rekao da je "Islamska država" pretrpjela velike gubitke na putu ka distriktu Hamdaniya istočno od Mosula.

Vladine snage također napreduju na putu do Mosula, koje prilaze s južne strane. U međuvremenu, IDIL je saopštio da su samoubilački napadi u predgrađima Mosula zaustavile napredak iračkih i kurdskih snaga.

Agencija Amaq, koja je povezana s IDIL-om, izvjestila je da je izvršeno osam samoubilačkih napada čija su meta bile kurdske snage.

Iračke i kurdske snage djeluju iz vazdušne baze Huajarah, koja je oslobođena u avgustu.

Koalicija predvođena SAD-om pruža podršku ofanzivi zračnim napadima.

Britanski RAF je pomagao iračkim sanagama u pripremi opreacije te i dalje ima značajnu ulogu u borbi protiv IDIL-a.

U ofanzivi učestvuje oko 30.000 iračkih i oko 4.000 kurdskih boraca, koji "čiste" sela istočno od Mosula, grada koji pod svojom kontrolom pokušava zadržati između 4.000 i 8.000 pripadnika IDIL-a.

Ofanzivi će se u narednim danima priključiti i elitne iračke antiterorističke jedinice.

Čak iako Mosul bude oslobođen, IDIL će i dalje kontrolisati dijelove sjevernog i istočnog Iraka.

XS
SM
MD
LG