Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH još nije uputilo novi poziv za saslušanje Dodiku


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Predsjedniku BiH entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku još uvijek nije upućen drugi poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu koji se odnosi na sprovođenje referenduma u RS-u, ali je planirano da poziv bude upućen uskoro, potvrđeno je za Klix.ba u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik RS-a ranije je poručio da neće burno reagovati na "pritiske iz Sarajeva", jer ne želi dovoditi u pitanje manji bh. entitet.

"Odazvat ću se na pozive Tužilaštva BiH, ali izjavu mogu dati samo u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, uz prisustvo bh. tužioca. U Sarajevo neću, a na kraju će se vidjeti da tu nema nikakvih elemenata odgovornosti i krivice", poručio je ranije Dodik.

Tužilaštvo BiH već je ranije uputilo Dodiku poziv na saslušanje, na koji se on nije odazvao. Iz državnog tužilaštva ranije su demantovali da je Dodik uslovio Tužilaštvo BiH osiguravanjem blindiranog vozila, helikoptera i obećanjem da neće biti uhapšen u zamjenu za davanje iskaza u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH prije desetak dana počelo je saslušavanje članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u u svojstvu svjedoka. Za sutra je planirano saslušanje još troje svjedoka, koji su bili članovi Komisije za referendum i to Perica Bundala (PDP), Nedeljka Glamočaka (SDS) i Davora Šešića (SDS).

XS
SM
MD
LG