Dostupni linkovi

Počela odsudna bitka za Mosul


Pripreme za ofanzivu na Mosul
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Pripreme za ofanzivu na Mosul

Irački premijer Hajdar al Abadi objavio je početak dugo iščekivana operacija za oslobađanje Mosula od militantne grupe Islamska država Iraka i Levanta (IDIL). Procjenjuje se da će bitka trajati tjednima, ako ne i mjesecima.

“Trenutak pobjede je stigao. Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države. Ponovno ćemo živjeti zajedno, sve naše vjere i vjerske grupe", rekao je Abaadi.

Mosul je pod kontrolom IDIL-a od juna 2014. godine. Upravo je iz Mosula lider takozvane Islamske države Abu Bakr al Bagdadi proglasio kalifat u Iraku i susjednoj Siriji. Operacija za oslobađanje Mosula pripremana je mjesecima.

Iračke snage na putu ka Mosulu
Iračke snage na putu ka Mosulu


Tisuće letaka bačeno je iz zraka zadnjih dana kako bi se stanovnici upozorili da ofenziva počinje uskoro.

Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost za sigurnost oko 1,5 milijuna stanovnika koji žive u Mosulu, drugom najvećem gradu u Iraku.

Zamjenik glavnog tajnika za humanitarna pitanja Stephen O’Brien upozorio je da bi tisuće iračkih djevojčica, dječaka, žena i muškaraca koji se nalaze u gradu moglo biti upotrebljeno kao živi štitovi. Tisuće ljudi bi moglo biti protjerano ili bi se mogli naći između borbenih linja.

Kurdske Pešmerge na istoku Mosula
Kurdske Pešmerge na istoku Mosula


Protekli tjedan Mosul je okružilo oko 30.000 iračkih vojnika, a u velikoj ofenzivi sudjelovat će njih 45.000, uz potporu američkih, britanskih i francuskih specijalnih jedinica. Uz njih će se boriti i kurdske Pešmerge, čiji je zadatak zatvoriti sjeverne pravce iz grada kako militant ne bi pobjegli.

Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija koju predvode, spremni su podržati Irak u teškoj borbi za oslobođenje Mosula, izjavio je američki ministar obrane Ash Carter nakon što je Bagdad najavio ofenzivu za oslobađanje Mosula.

"Ovo je ključni trenutak u borbi protiv ISIL-a. Uvjereni smo da će naši irački partneri savladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od IDIL-ove mržnje i brutalnosti", kazao je u ponedjeljak Carter.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG