Dostupni linkovi

Kina šalje dva astronauta u svemir


Ilustrativna fotografija

Kina će u ponedeljak lansirati svemirsku misiju sa ljudskom posadom, javili su kineski mediji, što je jedan od koraka zvaničnog Pekinga ka uspostavljanju kineske svemirske stanice.

Astronauti Đing Haipeng i Čen Dong će se sutra nalaziti u kosmičkom broju "Šenžu-11" kad on bude lansiran sa kosmodroma Điukvan u pustinji Gobi, objavila je kineska državna novinska agencija Sinhua, a preneo Frans Pres.

Oni bi trebalo da stignu u kinesku kosmičku laboratoriju Tjangong-2 za dva dana i da u njoj ostanu 30 dana, pre nego što se vrate na Zemlju.

Đing, 50-godišnji astronaut koji je već dvaput boravio u svemiru, biće komandant leta do laboratorije, koja je lansirana u septembru.

On i Čen će tokom boravka u svemiru vršiti istraživačke projekte u vezi sa popravkom opreme u svemiru, vazduhoplovnom medicinom, kosmičkom fizikom i biologijom, atomskim časovnicima i istraživanjem solarnih oluja.

Zvanični Peking ulaže milijarde dolara u svoj kosmički program, u nastojanju da uhvati korak sa SAD i Evropom, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG