Dostupni linkovi

Srbija opet objavila rat mafiji


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, najavio je obračun sa mafijom. "U taj rat ulazimo bez rezerve", izjavio je Stefanović na vanrednoj konferenciji za medije nakon ubistva Aleksandra Stankovića, koji je u javnosti predstavljen kao jedan od vođa navijača Partizana.

Stefanović je saopštio da je policija uhapsila osumnjičenog za učešće u tom ubistvu, koje se dogodilo u četvrtak uveče u blizini Centralnog zatvora u Beogradu.

"Država će uložiti sva sredstva da spreči izvršenje ovakvih dela i da se sa nosiocima kriminalnih aktivnosti oštro obračuna", rekao je Stefanović.

Stanković je ubijen u pucnjavi na ulici oko 21 sat a tom prilikom je, kako piše beogradska štampa, teško ranjen muškarac koji je po profesiji bio zatvorski čuvar. Ubijeni Stanković je, kako su navodili mediji, godinama izbegavao odlazak na odsluženje presuđene zatvorske kazne, a o njemu je šira javnost saznala kada je objavljeno da je učestvovao u incidentu ispred stadiona Partizana u kom je prebijen član obezbeđenja direktora tog kluba Miloša Vazure. Iako je snimljen videonadzorom, protiv njega nije pokrenut krivični postupak. Dvojica napadača sa snimka, navodno takođe navijači, osuđeni su na godinu dana kućnog zatvora i 21 mesec zatvora.

Dobrivoje Radovanović, bivši direktor beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže da se obračun sa mafijom može očekivati samo ako se raskine spoj kriminala i pojedinaca iz sistema.

"Zbog toga što postoji sprega između dilera droge sa jedne strane, pojedinih političara sa druge, pojedinaca iz sudstva sa treće, koje je zavisno politike, i pojedinaca iz tužilaštva, koje je takođe zavisno od politike. Ceo taj krug spojeva donosi solidan novac jednom krugu kriminalaca", smatra Dobrivoje Radovanović.

O sličnim stvarima na hitnom press-u govorio je ministar Stefanović, koji je najavio da će do kraja godine policija biti očišćena od onih koji sarađuju sa kriminalcima. On je rekao da je ubistvo Stankovića delo najorganizovanije kriminalne grupe na Balkanu i najavio da će stotinama ljudi biti zabranjen ulazak u Srbiju.

"Kriminalcima i banditima koji dolaze u Beograd i Srbiju, i koji misle da na našim ulicama mogu međusobno da se obračunavaju, želim da poručim da im to nikada meće biti dozvoljeno. Da ni Beograd ni Srbija nisu njihova prćija", izjavio je Srefanović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da i ovaj slučaj pokazuje da država još nije odgovorila na problem takozvanih navijačkih grupa.

"Radi se jednostavno o činjenici da su navijačke grupe, u stvari, grupe za dilovanje droge. Posledica je sve masovnije uvlačenje mladih u kriminal. Već imamo podatke, do kojih je došao i Institut za kriminološka istraživanja, da se između 12 i 14 odsto srednjoškolaca u Beogradu bavi dilovanjem droge", rekao je Radovanović.

Ministar Nebojša Stefanović najavio je da će Nišu, gde je trenutno preseljena kompletna vlada, premijeru podneti izveštaj u vezi sa nastalom situacijom vezanom za bezbednosne okolnosti.

XS
SM
MD
LG