Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik Kosova zatražio od Tužilaštva rasvetljavanje zločina tokom i nakon 1999. godine


Predsednik Kosova, Hašim Tači

Predsednik Kosova, Hašim Tači, na vanrednoj konferenciji za novinare u ponedeljak, saopštio je da je od Državnog tužilaštva i Tužilačkog saveta Kosova zatražio da se bave slučajevima koji se tiču zločina tokom i nakon rata na Kosovu 1999., i uništavanje kulturnog nasleđa, slučajevi koji i dalje čekaju na odgovore.

Kako je rekao, na te dve adrese uputio je četiri zahteva.

U prvom zahtevu, predsednik Tači je izrazio potrebu za radom na ratnim zločinima počinjenim tokom rata 1999., kao što su masakar nad porodicom Jašari u Prekazu, masakar u Račku, u Izbici, Velikoj Kruši, Dubravi, Ćuški, ili bilo gde drugo na Kosovu.

U drugom zahtevu on je predložio da se posveti pažnja na ozbiljne zločine počinjene odmah nakon rata, ili kasnije, kao što suubistvo braće Bitići, napori za atentatom nad predsednikom Ibrahimom Rugova 2005, kao i ubistva u Lipljanu, Goraždevcu i Podujevu.

U trećem zahtevu Tači traži posebnu pažnju na slučajeve koji se tiču nasiljem počinjenim nad ženama i devojkama tokom 1998 – 1999.

Dok u četvrtom zahtevu traži se i posebna pažnja na rasvetljavanju istine o uništavanju kulturnog, verskog i istorijskog nasleđa.

Po njegovim rečima, Srbija je na Kosovu uništila preko 200 islamskih i 5 katoličkih objekata.

Dodao je da je i jedan broj pravoslavnih objekata oštećeno nakon rata, ali ne i tokom rata.

„Mir bez pravde nije potpun. Pravda pomaže pomirenje“, kazao je on, dodajući da kosovski pravosudni organi mogu dati odgovore na sva ova pitanja. Tači je dodao i da ako je potrebno, odvojiće se dodatna finansijska sredstva za domaću i međunarodnu ekspertizu.

Predsednik Kosova je kazao da je ove zahteve uputio „polazeći od ustavnog mandata predsednika Kosova, garantujući ustavno funkcionisanje institucije, kao predstavnik naroda Kosova, inspirisan uspehom pravosudnog sistema".

XS
SM
MD
LG