Dostupni linkovi

Tahiri: Zajednica srpskih opština neće biti treći novo vlasti


Edita Tahiri, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom
Edita Tahiri, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, izjavila je u ponedeljak da na osnovu briselskog sporazuma, Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti Republike Kosova.

Ona je to rekla prilikom izveštavanja pred skupštinskim Odborom za javnu administraciju i lokalnu samoupravu, koji ju je pozvao da informiše odbor o Zajednici.

„Zajednica će biti jedna struktura koju čine opštine sa srpskom većinom i delovaće potpuno u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Pomoćiće opštinama u realizaciji lokalnih pitanja. Zajednica ne može da odlučuje za i u ime opština. Neće imati civilne službenike već samo obične radnike. Neće pružati usluge građanima, već samo opštinama koje su članice“, kazala je Tahiri.

Ona je dodala da je, na osnovu sporazuma iz Brisela, Srbija prihvatila da se Zajednica formira u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Tahiri je takođe rekla da Zajednica neće imati monoetnički karakter, već multietnički, s obzirom da u opštinama koje će biti članice živi i ostalo stanovništvo. To će se odraziti i na strukturu Zajednice, rekla je ona.

„Na osnovu dokumenta o principima, Zajednica će doprineti potpunoj integraciji Srba u ustavni i zakonski sistem Kosova, i tom prilikom ugasićemo sve paralelne strukture Srbije na Kosovu. To je zapravo i uslov za formiranje Zajednice. Bez gašnje srpskih paralelnih institucija, neće biti ni osnivanje Zajednice“, naglasila je ona.

Tahiri je takođe istakla da Zajednica neće imati bilo kakvu ulogu kada su u pitanju prirodni resursi Kosova.

Tahiri je dodala da je do sada u sklopu briselskog dijaloga Kosova i Srbije postignuto 33 sporazuma, u skladu sa kosovskim zakonima.

„To znači da smo odbranili interese države Kosovo, ojačali smo suverenitet i teritorijalni integritet. Ne zaboravite da od rata nismo imali pristup severu. Ni jedna vlada nije poduzela korak da ode tamo i da ugasi paralelne strukture. Lako je pitati zašto se razgovara sa Srbijom koja je posle rata uz dozvolu UNMIK-a uspostavila paralelne institucije, koje mi nismo do 2011. uspeli da ugasimo. Zato vodimo razgovore, jer uz postignute sporazume mi gasimo paralelne institucije Srbije i uspostavljamo suverentitet Kosova, kao i omogućavamo integraciju Srba“.

Ona je dodala da je Kosovo ugasilo paralelnu policiju koja je delovala od 1999., kada su pojedinci integrisani u Policiju Kosova. Pored toga, na severu je takođe uveden carinski pečat Kosova, a čuvari mosta i Civilna zaštita su rasformirani. Kompanije na severu su sve registrovane u institucijama Kosova i imaju fiskalni broj.

Tahiri je dodala da se očekuje uspostavljanje pravosudnog sistema na severu koji nije postojao 15 godina.

XS
SM
MD
LG