Dostupni linkovi

Kosovo: Srpski ministri i zamenik premijera zamrzavaju učešće u radu vlade


Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i srpski ministri Ljubomir Marić i Dailbor Jevtić „zamrzli“ su učešće u radu Vlade Kosova, među ministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi kako navode njihovo prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka.

"Ne možemo da pristanemo na to da vladajuće albanske stranke našim prisustvom fingiraju postojanje demokratije. Naš angažman i rad će biti usmereni kao i do sada isključivo ka aktivnostima koje će doprineti boljem položaju srpskog naroda na Kosovu“, naveli su u zajedničkom saopštenju i pozvali predstavnike međunarodne zajednice na angažovanje u cilju rešavanja novonastale situacije.

Vlada Kosova je, kažu, odbila da im omogući da imaju ikakvog udela u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj srpskog naroda.

"Time što nam je uskraćeno pravo da učestvujemo u pronalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata 'Trepča', ali i u mnogim drugim važnim odlukama, koalicioni sporazum je brutalno pogažen, a Srpskoj listi je stavljeno do znanja da ne treba da se smatra delom vladajuće koalicije.

Ukoliko se ignorišu stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu, ignoriše se i činjenica da na Kosovu pored Albanaca žive i Srbi koji se kao narod i dalje tretiraju kao građani drugog reda", zaključuju u saopštenju zamenik premijera i srpski ministri u Vladi Kosova.

Podsećamo, ranije danas poslanici Srpske liste odlučili su da do daljnjeg zamrznu učešće u radu Skupštine Kosova, zbog donošenja Zakona o Trepči.

XS
SM
MD
LG