Dostupni linkovi

Budimpešta: Protesti zbog gašenja opozicionog lista


Budimpešta
Budimpešta

Oko 2.000 ljudi protestovalo je u subotu uveče u Budimpešti protiv gašenja najvećeg opozicionog lista u Mađarskoj "Nepsabadšaga", ukazujući da je sloboda štampe u opasnosti.

Kompanija Medijavorks, vlasnik lista, koju kontrolišu Austrijanci, saopštila je da je ugasila list pošto je on nagomilao velike gubitke, uprkos smanjenju troškova, kao i da štamparske prese neće biti pokrenute dok ne bude "formulisan novi koncept lista".

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je "Nepsabadšag" ugašen zato što je objavljivao tekstove koji su bili kritični prema vladi premijera Viktora Orbana i pozvale su na demonstracije ispred zgrade parlamenta, preneo je Rojters.

"Danas je ućutkan jedan od poslednjih opozicionih listova", objavile su na Fejsbuku aktivističke grupe.

Radikalna nacionalistička opoziciona stranka Jobik je za gašenje lista okrivila Orbana, tvrdeći da njegova stranka Fides želi da kontroliše sve mađarske medije.

"Iznenadno gašenje 'Nepsabadšaga' predstavlja zabrinjavajući presedan. Solidarišem se sa Mađarima koji protestuju", napisao je juče na Tviteru predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Nepsabadšag" je pokrenut pre 60 godina i imao je najveći tiraž u Mađarskoj, a često je kritikovao premijera Orbana, navodi Frans pres.

Jedan od urednika "Nepsabadšaga" kazao je da su novinari u šoku i da su sprečeni da uđu u redakciju, kao i da su dobili pisma u kojima su obavešteni o obustavljanju izdavanja lista.

XS
SM
MD
LG