Dostupni linkovi

Kosovo: Vlasti četiri opštine traže povlačenje iz procedure zakona o Trepči


Kombinat Trepča
Kombinat Trepča

Na hitnoj sjednici Skupština opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Sjeverna Mitrovica donijeti su zaključci u kojima se izražava oštro protivljenje prijedlogu Nacrta zakona o metalurškom kombinatu Trepča, te se zahtjeva njegovo momentalno povlačenje iz procedure.

Tim zakonima bi ovaj kombinat trebalo da pređe pod upravu Vlade.

Vlasti u Prištini se pozivaju da o ovom pitanju razgovaraju sa menadžmentom Trepče Sjever kao i sa predstavnicima zaposlenih tj.sindikatom Trepče i kako navode pravim vlasnicima kombinata Trepča.

Zaključeno je da svako donošenje odluke po pitanju pravnog statusa Trepče bez dogovora smatrat će se ništavnim i nesprovodivim na teritoriji četiri opštine na sjeveru Kosova.

Zaključke koji su jednoglasno usvojeni su potpisali predsjednici skupština opština i gradonačelnici.

Rudnik olova i cinka Trepča do sad je na osnovu odluke Posebne komore Vrhovnog suda bio pod moratorijum, a njime je upravljala kosovska Agencija za privatizaciju.

Trepča, kao i sam grad u kojem se nalazi, Mitrovica, od rata je podeljen između južnog i sjevernog dela. Zbog nefunkcionisanja topionice olova na severu u Zvečanu, kao i cinka, u funkciji su samo proizvodni kapaciteti do faze koncentrata.

XS
SM
MD
LG