Dostupni linkovi

Savet bezbednosti na vanrednom sastanku o Siriji


Rusija zatražila održavanje vanrednog sastanka: Savet bezbednosti UN
Rusija zatražila održavanje vanrednog sastanka: Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN danas će održati vanrednu sednicu o Siriji nakon što je izaslanik UN Stafan de Mistura upozorio da bi istočni Alepo mogao biti potpuno uništen u narednih nekoliko meseci u ruskoj i sirijsko vazdušnoj ofanzivi.

Rusija je zatražila održavanje vanrednog sastanka kako bi čuli izveštaj De Misture koji će se obratiti iz Ženeve putem videokonferencije, saopštili su diplomati, prenosi AFP.

De Mistura je ranije govorio o Rusiji, sugerišući da Moskva neselektivno bombarduje Alep i stotine hiljada civila kako bi isterala samo nekoliko stotina džihadista, navodi AFP.

"Mi govorimo u osnovi o 900 ljudi koji su postali glavni razlog zbog kojeg se napada 275.000 ljudi", kazao je on i upitao se da li bi to bio izgovor za uništenje grada.

De Mistura je pozvao borce bivšeg Nusra fronta koji je promenio naziv u Fateh al-Šam Front da u dogovoru napuste Alepo kako bi prestali napadi sirijskog režima na taj grad.

Članice Saveta bezbednosti razmatraju francuski nacrt rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u Alepu.

Francuski ambasador je rekao da postoji odlučnost da se glasa o ovoj rezoluciji, navela je agencija AFP, napominjući da bi Rusija mogla da upotrebi veto.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je juče, posle razgovora sa francuskim kolegom Žan-Mark Eroom rekao da je Rusija spremna da radi na pripremama te rezolucije ukoliko ona ne bude u suprotnosti sa principima rusko-američkog sporazuma o primirju ili drugim rezolucijama UN.

XS
SM
MD
LG