Dostupni linkovi

Rusija upozorava SAD da ne napadaju sirijske snage jer će S-300 uzvratiti


Portparol ruskog Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov

Portparol ruskog Ministarstva odbrane sugerisao je da bi ruski protivavionski sistem mogao gađati avione SAD ili koalicionih snaga u Siriji ako oni napadnu snage Bašara al Asada.

Upozorenje koje je izrekao general major Igor Konašenkov je najoštrije i najdirektnije od strane ruskih zvaničnika kada je riječ o aktulenoj zračnoj kampanji u Siriji.

Dolazi u vrijeme kada su odnosi Vašingtona i Moskve zbog situacije u Siriji pali na najniži nivo. SAD su ranije ove sedmice saopštile da suspenduju pregovore sa Rusijom oko saradnje u Siriji, koja je imala za cilj ponovno uspostavljanje prekida vatre koje je propalo 19.septembra.

Od tada sirijski i ruski avioni izvode vazdušnu kampanju bombardovanja područja koje kontrolišu pobunjenici u Alepu, ubivši na stotine civila.

Rusija je za vikend rasporedila u Siriji protivavionski antiraketni sistem S-300 i poslala tri ratna broda u istočni dio Mediterana. Nekoliko antraketnih sistema dugog dometa S-400 već su u Siriji kao pomoć ruskim ratnim brodovima na sirijskoj obali.

The Washington post (WP) je izvjestio 4. oktobra da je Penatagon ove sedmice predstavio američkoj administraciji nekoliko mogućih opcija vazdušnih napada na vojne snage sirijske vlade kao odgovor na njihovu ofanzivu na Alepo.

Govoreći na brifingu u Moskvi u četvrtak, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao da je Moskva zabrinuta zbog navoda The Washington posta i drugih sličnih medijskih izvještaja.

"Ja bih preporučio našim kolegama u Vašingtonu da pažljivo odmjere moguće posljedice primjene takvih planova" rekao je general major Konašenkov.

On je takođe upozorio da ruska vojska vjerovatno neće imati vremena da koristi "vruću liniju" ranije uspostavljenu ove godine, da bi se izbjegla konfronatacija između snaga SAD i Rusije, ako bi rakete bile ispaljene na sirijske mete.

"Neko treba da shvati da ruska posada koja upravlja vazdušnim sistemom odbrane vjerovatno neće imati vremena da utvrdi tačnu putanju rakete ni njihovo porijeklo preko direktne linije" poručio je Konašenkov.

Portparol američkog State Departmenta John Kirby kritikovao je komenatre ruskog portparola, poručivši da "nijesu od pomoći" za napredak prema "nekoj vrsti diplomatskog rješenja."

Ali Kirby je dodao "da Rusi treba da govore u svoje ime", navodeći da administracija SAD razmatra različite opcije za djelovanje u Siriji.

"Sve te opcije se ne vrte samo oko diplomatije" rekao je Kirby.

XS
SM
MD
LG