Dostupni linkovi

Maštruko: Politička talibanizacija kršćanske doktrine


Postupke katoličkih fundamentalista osudile su i stranke lijeve i liberalne vokacije i Hrvatska udruga za zaštitu pacijenata.
Postupke katoličkih fundamentalista osudile su i stranke lijeve i liberalne vokacije i Hrvatska udruga za zaštitu pacijenata.

Ne prestaju osude postupka katoličkih molitvenih aktivista iz Vukovara koji su na svom facebook profilu pozvali na okupljanje pred bolnicom kako bi dočekali pacijenticu koja je za jučer imala zakazan termin za pobačaj. Radi se o katoličkom fundamentalizmu i političkoj talibanizaciji kršćanske doktrine, kažu analitičari za RSE.

Dužnost je države zaštititi žene od kršenja njihovih prava u ime religije, podsjetila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na rezoluciju Vijeća Europe koja obavezuje i Hrvatsku.

To je njezin komentar na poziv katoličkih prolajferskih aktivista u Vukovaru upućen preko društvenih mreža istomišljenicima da se okupe pred bolnicom u vrijeme kada pacijentica kojoj su naveli ime, ali ne i prezime, ima zakazan termin za abortus.

Kako postoji sumnja da su podaci o pacijentici stigli iz same vukovarske bolnice, ona je najavila da će od bolnice zatražiti izvješće, ali i da će Ministarstvu zdravlja uputiti preporuku da izradi naputak o postupanju zdravstvenih ustanova prema aktivističkim inicijativama unutar i u okolici prostora zdravstvenih ustanova.

Naime, vukovarski prolajferi nisu sami – u sklopu međunarodne akcije "40 dana za život", u 24 grada katolički prolajferski aktivisti sudjeluju u "miroljubivom bdjenju" pred ulazom u bolnice u kojima se obavlja pobačaj i rade pritisak na pacijentice koje se odlučuju na pobačaj i ginekologe koji obavljaju pobačaj.

"Što se tiče ove akcije, koja se provodi u međunarodnim okvirima, pa onda imamo toga i u Hrvatskoj, radi se zapravo o jednom katoličkom fundamentalizmu i političkoj talibanizaciji kršćanske doktrine", ocjenjuje Ivica Maštruko, sociolog religije.

Ženska mreža Hrvatske kazneno ih je prijavila za sustavno nasilje nad ženama i progon na vjerskoj osnovi, a zatraženo je da se štand katoličkih aktivista koji se nalazi u krugu jedne zagrebačke bolnice hitno makne.

Postupke katoličkih fundamentalista osudile su i stranke lijeve i liberalne vokacije i Hrvatska udruga za zaštitu pacijenata.

Sve to, kao i "hod za život" koji je u proljeće u Zagrebu okupio nekoliko tisuća aktivista, uključujući suprugu aktualnog tehničkog premijera, pritisak je na Ustavni sud da, nakon što je 25 godina držao predmet u ladici, konačno odluči o zahtjevu katoličkih fundamentalista da se ukine razmjerno liberalni hrvatski zakon o pobačaju, usvojen još sedamdesetih.

"To im neće proći, naprosto zbog drugačijih stavova među vjernicima u Hrvatskoj. Prema tome, ova akcija za zabranu pobačaja ili radikalnu promjenu sadašnjeg zakona neće proći niti kod katoličkih vjernika niti kod političkih stranaka. Dakako, Katolička crkva će pritom ostati pri svojim pozicijama vezano za začeće i sve ono što poslije toga slijedi, ali mislim da je dobro što političke stranke u ovom trenutku i na ovaj način imaju zapravo vrlo sličan ili jedinstveni stav", procjenjuje Maštruko.

Ivica Maštruko: Dobro je što političke stranke imaju sličan ili jedinstveni stav
Ivica Maštruko: Dobro je što političke stranke imaju sličan ili jedinstveni stav


Naime, socijaldemokrati se otprije protive bilo kakvom pooštravanju zakona koje bi išlo i prema zabrani abortusa.

Jučer je svoje protivljenje izmjeni zakona i mogućoj kriminalizaciji abortusa na javnoj televiziji u polemici sa jednim od lidera fundamentalističkog pokreta "U ime obitelji" ponovio i predstavnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Drago Prgomet, a danas je to na novinarski upit potvrdio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Stav je HDZ-a da treba doći u poziciju da se abortus izbjegne koliko god je to moguće, a zakonski okvir – takav kakav je danas", istakao je Plenković.

Poraz oko izmjene zakona o abortusu neće pokolebati katoličke fundamentaliste, najavljuje Maštruko.

"Mislim da njihove aktivnosti u Hrvatskoj jedno dulje vrijeme neće prestati, jer nailaze na potporu kod dobrog dijela biskupa, a imat će i potporu istaknutih pojedinaca iz stranaka desnog centra. Prema tome, ne treba očekivati nikakvo zatišje, jer će nakon pobačaja oni otvoriti neku drugu temu", zaključuje Ivica Maštruko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG