Dostupni linkovi

UN: Istočni Alepo pred 'potpunom destrukcijom'


UN spcijalni izaslanik za Siriju na press konferenciji u Ženevi sa koje je uputio dramatičan apel Alepu, 6. oktobar 2016.
UN spcijalni izaslanik za Siriju na press konferenciji u Ženevi sa koje je uputio dramatičan apel Alepu, 6. oktobar 2016.

Istočni dio Alepa, grada na sjeveru Sirije, koji je pod kontrolom pobunjenika po svemu sudeći je suočen je sa "totalnom destrukcijom" za dva mjeseca. Hiljade ljudi biće ubijeno u istom periodu, saopštio je izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistrura.

On je novinarima rekao da je spreman da lično isprati džihadiste povezane sa Al Kaidom da izađu iz Alepa ako će to značiti prestanak sukoba.

De Mistrura je takođe apelovao na Rusiju i Siriju da ne uništavaju grad zbog eliminisanja militanata.

Ujedinjene nacije su ranije saopštile da je 275. 000 civila zaraobljeno u ratom razorenom istočnom Alepu.

"Suština je na kraju, da za maksimum dva mjeseca ...istočni dio grada Alepa kako sada stvari stoje može biti potpuno uništen" rekao je UN diplomata.

"Hiljade sirijskih civila, ne terorista, biće ubjeno a mnogi od njih ranjeni" predočio je Staffan de Mistura, dodajući da ćemo svi mi, cijeli svijet "u vrijeme obilježavanja Božića svjedočiti, ukoliko se sukobi nastave ovim tempom, ponavljanju Homsa (sirijski grad) multiplikovano za 50 puta".

XS
SM
MD
LG