Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Akcija "List 2": Osumnjičeni oštetili državu za 10 miliona KM


SIPA, ilustracija

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se opsežna akcija u borbi protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda.

Više desetina policijskih službenika i ovlaštenih osoba SIPA, u saradnji sa službenicima UIO BiH, provode opsežnu akciju kodnog naziva "List 2".

Akcija uključuje hapšenja i pretrese na većem broju lokacija diljem BiH, najviše na području Posavine i Hercegovine, u oba entiteta i Brčko Distriktu.

"Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su pričinili štetu državi i budžetu od oko 10 miliona KM i višemilionsku nezakonitu imovinsku korist. Među osumnjičenima i odgovorne osobe preduzeća - otkupnih duhanskih stanica", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija je usmjerena na više od 20 osumnjičenih osoba, koje se terete da su vršili nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona duhana.

"S obzirom na cijenu duhana i akciza koje na kilogram duhana iznose oko 85 KM, navedenim nezakonitostima, pričinjena je šteta budžetu, državi i građanima naše zemlje u iznosu od oko 10 miliona KM, a počinitelji su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima. Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duhanskih stanica, koje se terete da su omogućavale da duhan iz legalnih proizvodnih tokova, završava na ilegalnom duhanskom tržištu", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećaju da je suzbijanje crnog tržišta jedan je od bitnih uslova u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG