Dostupni linkovi

Plenković: Dogovor s Mostom danas ili sutra


Plenković smatra da su protekle tri sedmice protekle u vrlo konstruktivnim pregovorima sa Mostom
Plenković smatra da su protekle tri sedmice protekle u vrlo konstruktivnim pregovorima sa Mostom

Predsednik HDZ i najizvesniji mandatar nove vlade Andrej Plenković izrazio je uverenje da bi danas, najkasnije u četvrtak mogli da kažu da su sa Mostom nezavisnih lista postigli dogovor o celokupnom paketu saradnje.

"Verujem da danas, a najkasnije sutra bi trebalo biti u poziciji da kažemo da smo postigli dogovor o paketu", rekao je Plenković novinarima ispred centrale HDZ-a uuoči razgovora sa Mostom.

Inače, predsednica Kolinda Grabar Kitarović je drugi krug konsultacija zakazala za ponedeljak 10. oktobar, a konstitutivnu sednicu Sabora za 14. oktobar.

Plenković smatra da su protekle tri sedmice protekle u vrlo konstruktivnim pregovorima sa Mostom. Smatra da su se za to vreme i bolje upoznali jer, rekao je, ni on ranije nije poznavao neke od "mostovaca", a ni oni njega.

Smatra da su tokom pregovora izgradili stepen saradnje i poverenja koji je, kako je rekao, na vrlo solidnim temeljima.

"Nakon današnjih razgovora mislim da ćemo svi biti u poziciji malo jasnije da konstatujemo do kojeg stepena saradnje smo došli. Moj cilj ostaje da u ponedeljak na konsultacijama kod predsednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović imam potrebnih 76 potpisa i da nakon toga krećemo u ono što je najbitnije, formiranje vlade do prve sednice Sabora", naglasio je Plenković.

Vezano za izjave potpredsednika SDSS-a Milorada Pupovca da je zapošljavanje u javnim poduzećima etnički diskriminatorsko, Plenković je podsetio da je u izbornom programu HDZ-a jedna od ključnih tački bila depolitizacija javnih poduzeća, profesionalizacija i kontrolisanje ostvarivanja rezultata njihovog rada.

"U tom smislu kriterijum nacionalne pripadnosti nije ključ. Vlada svojim isntrumentima treba da podržava nacionalne manjine i ima načina da one budu zadovoljne a ne nužno kroz taj pristup koji se pojavio u javnosti", poručio je.

XS
SM
MD
LG