Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kolumbijski Fark spreman da ispravi mirovni sporazum odbačen na referendumu


Posledice dugogodišnjeg rata u Kolumbiji

Vođa kolumbijske gerile Fark Timoleon Himenez rekao je danas da je spreman da "ispravi" mirovni sporazum postignut s kolumbijskom vladom koji su, na opšte iznenađenje, Kolumbijci juče odbacili na referendumu.

"Sada u miru razmatramo rezultate jer to ne znači da je borba za mir izgubljena", rekao je Himenez za radio u Havani, mestu u kojem su gerilci vodili četiri godine pregovore s vladom o tom mirovnom sporazumu.

Marksističa organizacija Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fark) "pripremaju inicijative" da nastave ovaj proces uprkos pobedi opcije "ne" na referendumu, rekao je vođa Farka.

On je ocenio da taj rezultat daje više entuzijazma i više ih angažuje, jer ima više čitanja i treba analizirati da se vidi u čemu treba ispraviti taj sporazum. ;

Timoleon Himenez, poznatiji po ratnom nadimku Timošenko, rekao je da glavna kolumbijska gerila i vlada i dalje imaju isti cilj, a to je da se okonča sukob star 52 godine.

Timošenko i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos su 26. septembra potpisali istorijski mirovni sporazum, a da bi stupio na snagu bilo je potrebno da ga glasači podrže na referendumu.

Protiv sporazuma na referendumu u nedelju izjasnilo se 50,21 odsto birača u Kolumbiji, dok je pozitivno glasalo 49,78 odsto izašlih, koji je trebalo da odgovore na referendumsko pitanje: "Da li podržavate konačni sporazum o okončanju sukoba i izgradnji stabilnog i održivog mira?" Izlaznost na referendum iznosila je 37,28 birača, a pojedini britanski analitičari ocenili su da je to jedan od razloga neuspeha glasanja i uporedili kolumbijski referendum sa glasanjem o Bregzitu.

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos rekao je posle objavljivanja rezultata referenduma kasno sinoć po lokalnom vremenu, da neće podneti ostavku i da će "nastaviti da se zalaže za mir".

XS
SM
MD
LG