Dostupni linkovi

Vlada RS utvrdila tekst zakona o 9. januaru


Obeležavanje 9. januara kao Dana RS
Obeležavanje 9. januara kao Dana RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sednici tekst zakona o 9. januaru, kojim će se urediti obeležavanje nastanka Republike Srpske.

Pre upućivanja ovog dokumenta u Skupštinu Republike Srpske, Vlada će razmotriti odredbe ovog zakona i sa članovima Tima Skupštine, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Skupština Republike Srpske zatražila je ranije od Vlade da u skupštinsku proceduru uputi izmene i dopune Zakona o praznicima.

Prethodno je u petak, Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo rešenje o prestanku važenja zakona o 9. januaru kao danu RS jer Skupština ovog entieta nije sprovela sudsku odluku od novembra prošle godine, kada je odlučeno da obeležvanje ovog praznika nije u skladu sa Ustavom jer diskriminiše Hrvate i Bošnjake, koji žive u tom entitetu.

U saopštenju Suda se navodi da je rok za sprovođenje obvezujuće sudske odluke istekao je 25. jula ove godine, a kako ona nije ispoštovana doneto je rešenje da "sporna odredba entitetskog zakona o praznicima prestaje da važi", pa ni obeležavanje 9. januara nema više nikakvog zakonskog osnova.

Obeležeavanje Dana RS izaziva velike sporove u BiH, pa je u ovom entietu nedavno održan i referendum.

XS
SM
MD
LG