Dostupni linkovi

Kolumbija sklonjena sa liste za Nobela zbog referenduma


Deca vojnici u Kolumbiji
Deca vojnici u Kolumbiji

Kolumbija je sklonjena sa liste favorita za Nobelovu nagradu za mir nakon što su juče Kolumbijci na referendumu glasali protiv sporazuma kojim bi bio okončan 52-godišnji rat sa marksističkim pobunjenicima u toj južnoameričkoj državi.

Rojters prenosi da je šef Instituta za istraživanje mira Kristian Berg Harpviken novinarima govorio o Nobelovoj nagradi za mir čiji će dobitnik za 2016. biti proglašen u petak u prestonici Norveške i da je naglasio da je "Kolumbija skinuta sa bilo koje kredibilne liste".

Neočekivani ishod kolumbijskog referenduma povećao je šanse ruskih aktivista za ljudska prava i pregovaračima iranskog nuklearnog sporazuma da dobiju nagradu.

Kolumbijici su na referendumu odbacili sporazum o okončanju poluvekovnog sukoba vlade i pobunjeničke grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC).

Rezultati 99 odsto obrađenih glasova pokazuju da je 50,24 odsto protiv sporazuma, a 49,75 odsto za, prenela je sinoć agencija AFP.

Ankete uoči referenduma su predviđale glatku pobedu opcije za ratifikovanje sporazuma.

Kolumbijska vlada i glavna pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) potpisale su prošle nedelje istorijski mirovni sporazum, čime je i zvanično okončan poluvekovni sukob u kom je ubijeno na stotine hiljada ljudi.

Sporazum su na ceremoniji u Kartaheni, gradu na karipskoj obali Kolumbije, potpisali predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i lider FARC Timoleon Himenes, poznat pod nadimkom Timočenko.

Oni su sporazum potpisali olovkom napravljenom od metka, naveo je BBC.

Tom činu je prisustvovalo 2.500 stranih zvaničnika.

Sporazum ima 297 strana, a tada je objavljeno da mora da bude ratifikovan na referendumu 2. oktobra, prenele su agencije.

Posle toga, pobunjenici će predati oružje posmatračima pod okriljem UN u narednih šest meseci, dok formiraju političku partiju.

FARC će imati zagarantovanih minimum 10 mesta u kongresu.

U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste domove.

Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koje su u više navrata bili na ivici prekida.

XS
SM
MD
LG