Dostupni linkovi

Posle 29 godina udžbenici na bugarskom u Srbiji


Bosilegrad
Bosilegrad

Učenici osnovnih i srednjih škola u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad koji nastavu pohađaju na bugarskom jeziku, prvi put su, posle 29 godina, dobili adekvatne udžbenike na maternjem jeziku zahvaljujući naporima Nacionalnog saveta Bugara i nadležnim institucijama u Srbiji, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Vladimir Zaharijev.

Zaharijev je za agenciju Beta izjavio da su na bugarski jezik prevedeni svi udžbenici od prvog do petog razreda osnovne škole, i udžbenici za prvi razred srednje škole, sem likovnog i muzičkog.

"Danas smo učenicima podelili udžbenike na bugarskom jeziku koje će platiti opština ili Nacionalni savet, ali koji će za njih svakako biti besplatni. Svi potrebni memorandumi su već potpisani i za prevođenje udžbenika za šesti razred osnovne škole i za drugi razred gimnazije, tako da su i ti udžbenici u izradi i uskoro će biti u školama", kazao je Zaharijev.

Zaharijev je rekao da do naredne jeseni očekuje da na bugarski jezik budu prevedeni i udžbenici za sedmi razred osnovne škole, kao i za treći razred gimnazije.

"Imali smo tri mogućnosti za obezbeđivanje udžbenika na bugarskom jeziku. Jedna je bila da mi sami izradimo udžbenike, druga je da se udžbenici uvezu iz Bugarske, a treća, za koju smo se mi kao Nacionalni savet odlučili, bila je da se prevedu udžbenici sa srpskog jezika. Taj predlog su podržali i učitelji i profesori, kao i nadležno ministarstvo", rekao je Zaharijev.

Zaharijev koji jei predsednik Opštine Bosilegrad, rekao je da su poslednji udžbenici za nastavu na bugarskom jeziku u Srbiji prevedeni 1987. godine, a da deca u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad, koja žele da nastavu pohađaju na maternjem, bugarskom jeziku, poslednjih decenija u nastavi koriste skripta i priručnike.

"U Osnovnoj školi 'Georgi Dimitrov' u Bosilegradu ukupno 19 dece nastavu pohađa na bugarskom jeziku, a u gimnaziji 44 učenika nastavu pohađa na maternjem, bugarskom jeziku.

Do sada je bilo malo interesovanje za nastavu na bugarskom jeziku i zbog toga što nije bilo adekvatnih udžbenika, a očekujem da se broj đaka u nastavi na bugarskom jeziku sada poveća", kazao je Zaharijev.

XS
SM
MD
LG