Dostupni linkovi

Poljakinje u štrajku protiv potpune zabrane abortusa


"Crni ponedeljak" u Varšavi
"Crni ponedeljak" u Varšavi

Poljakinje danas štrajkom "Crni ponedeljak" i demonstracijama na ulicama Varšave i drugih velikih gradova protestuju zbog realne pretnje da će im biti potpuno zabranjeni veštački prekidi trudnoće.

Poljakinje su već rano jutros izašle na ulice u Varšavi, Opolu, Katovicama ili Krakovu odevene u crno kao izraz saučešća što poslanici vladajuće evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda žele da sahrane njihovo ionako ograničeno pravo na abortus kada im je ugrožen život zbog trudnoće, ako je plod nepovratno oštećen ili je trudnoća plod krivičnog dela - silovanja ili incesta.

Na inicijativu slavne glumice Kristine Jande da se ugledaju na žene na Islandu koje su 1975. paralisale celu zemlju kada jedan dan nisu došle na posao, a sve svoje obaveze oko dece i kuće prepustile muškarcima, masa Poljakinja danas je uzela slobodan dan.

Žene su masovno prepustile supruzima i partnerima brigu o deci i za domaćinstvo, izašle su na ulice, dok druge čine dobra dela - daju krv ili šetaju pse iz azila, a one koje ne mogu da odsustvuju sa posla makar su simbolično odevene u crno.

Desetine kafića i restorana u Varšavi zatvoreni su sa porukom, "izvinite za neprijatnost, ali mi smo solidarni" ili u njima rade samo muškarci, kao i na nekim fakultetima a protest žena su podržali i gradonačelnici nekoliko velikih poljskih gradova uz apel činovnicima gradskih i regionalnih vlasti da muškarci danas preuzmu sve obaveze svojih koleginica.

U crno su pod parolom "za neželjene trudnoće i mi smo jednako krivi" obučeni danas i mnogi muškarci a poljska glumačka zvezda Mihal Žebrovski pojavio se na biletarnici svog pozorišta u Varšavi da danas zameni koleginicu koja prodaje ulaznice.

Pod glavnim transparentom koji parafrazira uvodne stihove nacionalne himne "Još Poljakinja nije umrla" Poljakinje su jutros postavile "zid furija" oko sedišta vladajućih konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog skandirajući da neće dozvoliti da im vlasti oduzmu dostojanstvo.

Crni protest počeo je u Poljskoj kada je 23. septembra glasovima vladajuće stranke u Sejmu poljskog parlamenta u dalja čitanja sa realnom šansom da bude usvojen prošao predlog katoličkih gradjanskih inicijativa da se jedan od tri najrestriktivnijih zakona u Evropi još pooštri i abortus pod pretnjom kazne do pet godina zatvora zabrani potpuno čak i kada trudnoća znači smrt majke.

XS
SM
MD
LG