Dostupni linkovi

Lokalni izbori barometar ponovne etničke konsolidacije u BiH


Na konačne, zvanične rezultate lokalnih izbora u BiH će se još čekati, ali ono najvažnije je poznato: izborni pobjednici su Stranka demokratske akcije (SDA) u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Najveći gubitnik je Srpska demokratska stranka (SDS), odnosno opozicioni blok "Savez za promjene".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ipak nije zadovoljan osvojenim načelničkim mjestima u 34 opštine, navodeći u obraćanju javnosti da se radi o pobjedi, ali ne velikoj. Sasvim sigurno, pri tom je mislio na izgubljene gradove - Bihać i Zenicu.

Izetbegović: Osvojili smo najveći broj načelničkih pozicija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, partije koja je sa još nekoliko partnerskih iz RS, dobila 32 načelnička mjesta, je izjavio suprotno – da se radi o veličanstvenoj pobjedi.

"Narod u RS-u, osjetivši razlike u politikama, praveći dramatičnu razliku između onoga što je borba za narod i onoga što je izdaja - u okviru onoga što je činio Savez za promjene i što je politika Bakira Izetbegovića, odlučio da podrži SNSD u mnogim opštinama", rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se nije oglašavao, ali je potpredsjednica Borjana Krišto poručila da su zadovoljni zbog osvojenih načelničkih pozicija.

BiH nasušno treba socijaldemokraciju

Politički analitičar Adnan Huskić je putem Facebooka komentarisao izborne rezultate, navodeći da je "SDP BiH postao regionalna stranka sa bazom u Tuzlanskom kantonu, da je Savez za promjene diletantski odigrao priču o referendumu i platio visoku cijenu".

"To bi mogao biti kraj ovog saveza. Demokratska fronta je prošla vrlo loše", tako se oglasio Huskić.

Pokazalo se da je biračko tijelo velikih partija stabilno i spremno da reaguje na poziv svojih štabova, ocjenjuju analitičari.

"BiH nasušno treba socijaldemokraciju", poručio je univerzitetski profesor Enver Kazaz, a da bi do toga došlo "socijaldemokratske stranke se moraju osloboditi postojećih oligarhija".

"Potrebno je da se stvori savez intelektualne zajednice, javnog prostora i tih partija. Razlog je što mi imamo divlji kapitalizam koji će vremenom dovesti do socijalne bombe. I ako žele biti multietničke, socijaldemokratske stranke onda moraju ponuditi paket ustavnih rješenja koji će odgovarati svima", izjavio je Kazaz.

Socilog Dino Abazović je komentarisao da se nastavlja etnizacija na bh. način.

"Mi smo nezrela demokratija, imamo glasače, a ne birače i ovi rezultati su očekivani. Oni će biti indikator za opće izbore 2018. godine. Konsolidacija u bh. politici podrazumijeva samo jedno: etničku ili unutaretničku konsolidaciju. Jasno je da je konsolidacija centar i desno od centra definitivno završen projekat u BiH, da je nešto što je lijevo od centra doživjelo debakl, bez obzira na neku vrstu povratka SDP-a BiH", smatra Abazović.

Frontalni sudar nacionalizama

Novinar Slobodne Bosne Asim Metiljević je, kao i brojni drugi analitičari u direktnu vezu doveo rezultate izbora i referenduma u RS.

"Atmosfera je bila toliko usijana da narod sada nije znao ni za koga glasa. Niko nije slušao programe, niti su stranke imale neke kampanje. Ovo nisu demokratski izbori, potpuno je odsustvo demokratskih principa, stoga smatram da je Centralna izborna komisija trebala odložiti ove izbore", kaže Metiljević.

Profesor mostarskog sveučilišta Mile Lasić ocjenjuje da je u BiH posljednjih dana došlo do frontalnog sudara srpskog i bošnjačkog nacionalizma.

"Teške teme su se povlačile oko referenduma. Došlo je do izvitoperenja demokracije i samim referendumom kojim je otvoreno negiran Ustavni sud. A što se tiče Hrvata, oni ionako nemaju ni artikulisanu oporbu, čak su i stranke koje su ranije nastojale da se prikažu kao oporba sada otišle desnije od desnog centra. Po meni u Hercegovini danas su najvažniji bili prosvjedni izbori u Mostaru", istakao je Lasić.

Mostarci 'glasali' na ulici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Stolački incident, Srebrenica i Velika Kladuša

Nakon 10 godina ovo su izbori s najviše incidenata, objavila je koalicija nevladinih organizacija "Pod lupom".

Najveći incident zabilježen je u Stocu, u kojem je kandidat SDA za načelnika Općine Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

O incidentu, nakon kojeg su na ulice Stoca izašli i specijalci, šef Štaba sigurnosne akcije "Izbori 2016." Relja Kovač za naš program je izjavio da će posljednju riječ imati Tužilaštvo i Sud BiH.

Prekinuti izborni dan u Stocu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

O ovom incidentu danas će se očitovati Centralna izborna komisija koja će saopštiti i kakav je njen stav prema izbornom procesu u ovom hercegovačkom gradu.

Još su dvije zanimljive tačke lokalnih izbora, sedmih po redu u BiH. Ostaje neizvjesna situacija ko je pobjednik u Srebrenici. U ovom gradu napetost raste, dok se očekuju glasački listići putem pošte.

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, kandidat Laburističke stranke BiH, prema prvim preliminarnim rezultatima, dobio je najviše glasova za načelnika opštine Velika Kladuša.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG