Dostupni linkovi

Optužnica u predmetu 'Bobar banka' uskoro pred Sudom BiH


Bobar bank, Banjaluka

Optužnica u predmetu "Bobar banka" zbog zloupotrebe u poslovanju, kojim je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona konvertibilnih maraka (KM), uskoro će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je rezultat intenzivne istrage koja je trajala oko 18 mjeseci i tokom koje je prikupljeno više stotina dokaza, te sprovedena vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica obuhvata veći broj fizičkih lica koja se terete da su, organizovano djelujući, počinila krivična djela zloupotrebe ovlaštenja u privredi i krivična djela finansijskog kriminala.

Istragom je utvrđeno da su posredstvom ove banke ciljano plasirani krediti pravnim osobama - članovima "Bobar grupe" povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti banke.

Tako su pojedinci kojima su davani krediti stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih preduzeća, kao i depoziti građana, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je 20. jula, u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, a na prijedlog Tužilaštva, Sud BiH blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG