Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samoopredjeljenje predložilo pet tačaka za rješenje demarkacije


Visar Imeri, lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje

Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri predstavio je u utorak pet prijedloga koji treba da riješe pitanje demarkacije sa Crnom Gorom i omoguće "izlazak iz ćorsokaka" u kojem se nalaze institucije Kosova.

Imeri je na konferenciji za medije rekao da prvo treba ponovo razmotriti sporazum sa Crnom Gorom i zatražio da Skupština Kosova formira komisiju u kojoj bi se predstavnici svih stranaka bavili pravnim modalitetima ponovnog razmatranja sporazuma.

Drugi korak bi bio formiranje komisije koja bi istražila sporazum od 26. avgusta 2015. godine i proces kako je do sporazuma došlo.

Samoopredjeljenje je zatražilo i da se premijer Kosova Isa Mustafa službeno obaveže pred Evropskom unijom da će u novim pregovorima obezbijediti pravednu demarkaciju sa Crnom Gorom ali i da eventualni izostanak ratifikacije tog sporazuma ne smije biti smetnja procesu vizne liberalizacije.

Posljednji predlog se odnosi na održavanje međunarodne konferencije o demarkaciji u Prištini na kojoj bi učestvovali domaći o međunarodni stručnjaci iz te oblasti.

XS
SM
MD
LG